Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, a declarat ca orice solutie militara de rezolvare a crizei nucleare iraniene ar trebui exclusa. Declaratia a fost facuta la mitingul care a marcat deschiderea campaniei electorale a Partidului Social Democrat al domnului Schroeder.

Gerhard Schroeder a declarat ca nimeni nu doreste ca liderii Iranului sa intre in posesia unor arme atomice dar solutia la aceasta problema ar fi ca tarile europene si SUA sa se mentina pe o pozitie puternica in negocierile cu Iranul.

Declaratia constituie o replica la cea a presedintelui Bush, care a afirmat vineri ca americanii ar putea face uz de forta impotriva Iranului.

"Vreau sa lupt pentru ca in viitor sa nu apara noi diviziuni in Europa. Sa nu avem diviziuni Est-Vest, sau intre Europa Centrala si de Sud. Dragi prieteni din Europa si America, sa ne intarim pozitia ca negociatori in fata Iranului. Dar sa dam deoparte solutiile de actiune militara. Am vazut deja ca ele nu sunt bune" - a spus Gerhard Schroeder la Hanovra.
Analistii considera ca acest apel reaminteste opozitia ferma a cancelarului fata de razboiul din Irak - o atitudine care a contat mult in ochii germanilor si a dus la realegerea sa.

Pe de alta parte, ideea de a se pronunta impotriva diviziunilor Est-Vest reprezinta o critica la adresa liderilor Uniunii Social Crestine, Edmund Stoiber, si Uniunii Crestin Democrate, Angela Merkel.
Dl Stoiber a provocat revolta in randul multor concetateni afirmand ca germanii din est ar fi niste "frustrati" iar doamna Merkel a incercat sa indulceasca declaratia, spunand ca doreste sa devina cancelarul tuturor germanilor.

"Pompozitatea si grosolania dlui Stoiber si slabiciunea in materie de conducere a doameni Merkel - a contraatacat cancelarul - nu sunt potrivite pentru a tine aceasta tara unita."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.