De ieri noapte, nimic nu mai poate opri masinaria evacuarii coloniilor evreiesti din Gaza si nordul Somronului. Nu mai putin de 25 de colonii construite in cei 38 de ani de ocupatie israeliana vor fi parasite, 8000 de colonisti, cetateni ai Israelului se reintorc acasa. Ca sa dovedeasca inca o data legitimitatea actului evacuarii, premierul Ariel Sharon a supus ieri la vot in cadrul Cabinetului guvernamental decizia de evacuare, obtinand 16 voturi pentru si doar 4 impotriva. Un vot de ochii lumii, pentru ca majoritatea ministrilor care apartin partidului guvernamental sunt cu sufletul alaturi de colonisti. Dar, daca ar fi votat contra lui Sharon, planul de evacuare ar fi "inghetat" si s-ar fi mers la noi alegeri. Or nimeni nu vrea acum noi alegeri, scaunele de deputat sunt caldute, fotoliile ministeriale minunate, cine e nebun sa-si joace destinul politic la viitoare alegeri? Oricum, Likud-ul, partidul de guvernamant, este in cadere libera; evacuarea marcheaza falimentul oficial al ideologiei revizioniste a lui Vladimir Jabotinski, parintele ideologic al visului unui Israel Mare pe ambele maluri ale Iordanului.

Ultimatum catre proprii cetateni

Retragerea din Gaza, dar mai ales din nordul Somronului (Cisiordania) marcheaza, de fapt, renuntarea la acest vis, miscarea de dreapta devine de centru, impacandu-se cu noua realitate geo-politica. Generalul Dan Harel, comandantul Frontului de Sud, a emis, duminica, un ordin istoric, de fapt un ultimatum, adresat nu unor soldati si nu dusmanilor, ci propriilor cetateni israelieni, locuitori ai Gazei, o entitate formata din 8000 de oameni.

Ordinul prevede ca, de duminica noaptea, de la orele 24, toti acesti 8000 de cetateni israelieni se afla ilegal in Gaza si nordul Somronului, si trebuie sa-si paraseasca locuintele. Daca nu o vor face din propria initiativa, vor fi evacuati in decurs de 48 de ore. Istoria Israelului si a poporului evreu va comenta insistent, in viitor, acest ordin fara precedent. Daca nu vor parasi casele lor in 48 de ore, colonistii vor fi evacuati cu forta.

Razboiul impotriva citatiilor de evacuare

Conducerea militara a operatiunilor de evacuare a gresit cand a decis sa imparta fiecarei familii de colonisti o citatie de evacuare. Era cunoscuta impotrivirea generala a colonistilor la evacuare, se stia ca acestia abia asteapta ocazia de a se ciocni cu armata si politia, atunci la ce bun aceasta asa-zisa respectare a democratiei si a persoanei? Qui prodest?

In cele mai multe din colonii, soldatii care trebuiau sa imparta citatiile nici nu au fost lasati sa treaca prin poarta asezarii. Intrarile au fost baricadate, in unele locuri la intrarea in colonii, soldatii si politistii au fost asteptati de grupuri masive de tineri infierbantati, care au inceput sa se hartuiasca cu militarii. Cele mai multe necazuri le-au avut soldatii si politistii care au vrut sa intre in colonia Neve Dganit. S-a aruncat asupra lor cu cutii cu vopsea, legume si diverse obiecte. O cutie de vopsea l-a lovit pe un ofiter de politie, care a parasit "campul de lupta" murdar si ranit.

O retragere fara onoare

La fata locului a sosit si generalul Dan Halutz, seful Marelui Stat Major al Armatei israeliene, care a incercat sa discute cu colonistii, sa stabileasca un contact, dar acestia au scandat minute in sir: "Un evreu nu evacueaza alti evrei". A avut bafta ca a venit insotit cu o armata de bodyguarzi, care a impiedicat multimea sa se apropie de el. In cele din urma, armata s-a retras - o retragere fara onoare.

Un responsabil politic a declarat ca o asemenea rusine nu e de suportat, iar generalul Dan Harel a avertizat: "Armata va intra in toate locurile unde a fost impiedicata sa intre". E exact ceea ce asteapta extremistii evrei - care nu sunt putini - baricadati in coloniile din Gaza. Se apreciaza ca peste 6000 de extremisti evrei din coloniile din Cisiordania, din Ierusalim si din alte localitati din tara, au reusit sa ocoleasca barajele militare si politienesti din jurul Gazei si sa ajunga in coloniile din Gush Katif.

Unii dintre acesti extremisti au ajuns in colonia Gadid. Ei s-au ciocnit cu politistii si soldatii care voiau sa imparta citatiile de evacuare. Ei le-au cerut politistilor sa dezbrace uniformele negre. Culoarea neagra, spuneau, le provoaca trauma amintirii uniformelor hitleriste SS din anii Holocaustului.

Pericolul unui razboi civil

Responsabilii de la toate nivelele politice si militare sunt ingrijorati de prezenta "nucleelor dure" ale extremismului evreiesc in coloniile din Gaza si nordul Somronului. Fundamentalismul lor mesianic si fanatismul militant ii pot determina pe unii dintre ei la acte disperate, cu varsari de sange. Sefii Mossad-ului, ai Shabak-ului (serviciile secrete interne) si ai Aman-ului (serviciile secrete militare) continua sa avertizeze ca societatea israeliana sta pe un butoi de praf de pusca. Un razboi civil este posibil. Asasinarea premierului Sharon si a altor personalitati de varf politic si militar reprezinta o amenintare reala.

Sharon umbla cu o vesta anti-glont si inconjurat de numerosi bodyguarzi. De fapt, nu mai umbla nicaieri. Shabak-ul i-a interzis sa circule in public. Ieri seara, la ora 20, s-a adresat tarii. Toate televiziunile si posturile de radio au transmis chemarea patetica a premierului de respectare a legalitatii si a armoniei fratesti. Ecranul televiziunii transmitea chipul unui om batran sincer ingrijorat de viitorul copiilor si nepotilor sai.

E chiar miscator acest general faimos, invingator in toate razboaiele Israelului, intr-un fel infricosat de ceea ce ar putea declansa niste nebuni, pana mai ieri cei mai entuziasti fani ai sai. Nu trebuie uitat ca Ariel Sharon, premierul care a ordonat evacuarea, este acelasi Sharon care i-a trimis pe evrei sa-si construiasca locuintele in mijlocul aglomerarilor palestiniene, creand acum aceasta nefasta problema a evacuarii. Si sa avem rabdare, spun analistii politici si militari.

Iehuda si Somron, adevaratele provocari

Deocamdata e vorba despre coloniile din Gaza, care nici in timpurile biblice nu a fost teritoriu evreiesc. Ce se va intampla in Iehuda si Somron (Cisiordania palestiniana), candva leaganul regalitatii biblice, astazi casa majoritatii populatiei palestiniene, in care sunt implementate zeci de colonii evreiesti? Toata lumea vrea sa treaca cu bine de aceasta etapa a retragerii din Gaza, apoi se va mai vedea.

Problema cea mai grava o reprezinta extremistii evrei. Serviciile speciale nu au putut intocmi un portret robot al teroristului-sinucigas evreu, capabil sa traga asupra unui prim-ministru, sa arunce in aer cu o racheta moscheea sfanta El Aqsa sau sa provoace un atentat sangeros in scopul opririi evacuarii. El poate sa fie oricine, un evreu israelian sau venit din diaspora. Poate proveni din randurile evreimii sefarde, negricioase (ca Igal Amir, asasinul prim-ministrului Itzak Rabin), sau din lumea askenayi, a evreilor cu pielea alba (ca dr. Baruh Goldstein, care a navalit cu o pusca-mitraliera in Cripta Patriarhilor in timpul orelor de rugaciune si a macelarit 25 de arabi).

Poate fi membru al "Aparatorilor Templului Regelui Solomon" (care vor sa rada de pe fata pamantului moscheele sfinte "Omar" si "El Aqsa", pentru a reconstrui noul Templu al lui Solomon si sa grabeasca sosirea lui Mesia), sau poate fi un adept al fostului general Zeevi Gandi, asasinat de palestinieni (politicianul care pleda pentru transferul total al palestinienilor din Israel in tarile arabe). Teroristul-sinucigas evreu, capabil de o crima politica sau de o actiune spectaculoasa care ar putea opri evacuarea, a pornit deja la drum. O spune, insusi comandantul serviciilor secrete israeliene. In urmatoarele zile, cu aceste tipuri de extremisti vor avea de furca in Gaza si nordul Cisiordaniei fortele de ordine si de securitate israeliene.

E prea devreme pentru palestinieni sa se bucure. Palestinienii nu-si ascund bucuria ca israelienii se retrag. Pentru Revolutia palestiniana e o victorie, in special daca asculti cum e prezentata evacuarea de propaganda oficiala si semi-oficiala palestiniana. Ca si cum Intifada, guerilele palestiniene au alungat armata israeliana si pe colonisti din Gaza si nordul Somronului. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Abu Mazen, om pragmatic si cu experienta de decenii de lupta impotriva Israelului, stie ca nu e asa, dar le spune palestinienilor ca au voie sa se bucure. Pe o bucata din viitorul stat Palestina se instaureaza libertatea.

Presedintele palestinian a trimis in Gaza 7000 de luptatori sa pastreze ordinea in locurile care urmeaza sa fie parasite de israelieni. "Trebuie sa aratam lumii ca stim sa ne gospodarim si mai ales stim sa pastram ordinea", a declarat Abu Mazen. Si fundamentalistii Hamas si Jihad Islamic il sustin pe Abu Mazen in aceasta directie. Deocamdata totul pare o poveste frumoasa. Pare! Sa avem rabdare, colonistii nu au fost inca evacuati, fortele de ordine israeliene nu i-au neutralizat pe extremistii evrei, fortele de ordine palestiniene nu i-au dezarmat pe teroristii Hamas si Palestina independenta e inca tare departe


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.