Intr-o aparitie publica in grup - eveniment extrem de rar - liderii Hamas au declarat ca grupul militant palestinian pe care il reprezinta isi va continua campania armata. Declaratia a fost facuta in Gaza, cu numai doua zile inainte ca Israelul sa inceapa retragerea colonilor si a trupelor sale din teritoriul respectiv.

Hamas a respectat, in mare, armistitiul cu Israelul cerut in luna februarie de presedintele Autoritatii Palestiniene. Pe de alta parte, insa, gruparea Hamas a sfidat apelurile la dezarmare ale lui Mahmud Abbas, in vederea pregatirii pentru retragerea israeliana si pentru transferul de putere. Fortele palestiniene de securitate au fost desfasurate sambata in jurul asezarilor din Gaza, in asteptarea retragerii.

In interiorul asezarilor domnea calmul.
Luni, militarii israelieni le vor cere colonistilor aflati inca in asezari sa plece. Daca acestia vor refuza, se crede ca vor fi deplasti cu forta. Corespondentul BBC din zona transmite ca mii de protestari s-ar afla in interiorul asezarilor, pregatiti pentru posibile confruntari.

Rivalitate

Mii de palestinieni din Gaza au sarbatorit vineri retragerea anuntata a israelienilor, in portul din orasul Gaza. Presedintele Mahmud Abbas a strigat in fata multimilor: "Azi in Gaza, maine la Ierusalim!" iar participantii au agitat steaguri palestiniene si sloganuri care cereau administratie palestiniana in Ierusalim si in Cisiordania. Mahmud Abbas i-a asigurat pe palestinieni ca se afla pe calea crearii unui stat independent.

Tensiunile dintre Autoritatea Palestiniana - dominata de Partidul Fatah, al domnului Abbas - si miscarea Hamas par sa se acutizeze in ajunul retragerii israeliene din Gaza, un succes palestinian al carui merit si-l disputa Fatah si Hamas. Hamas planuieste sa ia parte la alegerile parlamentare din ianuarie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.