Institutele Nationale de Sanatate din Statele Unite au anuntat rezultate preliminare in testarea pe oameni a unor vaccinuri impotriva virusului H5N1, care provoaca gripa aviara. Potrivit cercetatorilor americani, citati de site-ul prestigioasei reviste "Nature", doua doze mari din acest vaccin ii protejeaza pe adulti de infectarea cu virusul gripei aviare. Cu toate acestea, unii specialisti avertizeaza dozele mari ce trebuie administrate milioanelor de pacienti nu vor putea fi produse in timp util. Criticii sustin ca pentru a se preveni o epidemie, este necesar un vaccin eficace in doze mai mici.
Pentru ca vaccinul american sa aiba efect, trebuie injectate doua doze de cate 90 micrograme (0,00009 grame), in timp ce doza unui vaccin obisnuit care se face anual este de 15 micrograme. "Nevoia de doua doze a cate 90 micrograme este cel mai rau scenariu posibil", spune un cercetator american. Daca intregul sistem american de producere a vaccinurilor - care poate fabrica 180 de milioane de doze anual - ar fi angrenat doar pentru producerea remediului impotriva gripei aviare in dozele calculate, ar fi injectate doar 15 milioane de persoane, adica 5% din populatia SUA.

Cercetatorii sustin ca ar trebui stocat si un alt vaccin - zanamivir - pentru protejarea populatiei de gripa aviara, relateaza Reuters. Zanamivirul se inhaleaza si de aceea unii doctori se tem ca multi pacienti nu il vor administra corespunzator. Virusul H5N1 a ucis pana acum 62 de oameni in Asia. Desi in momentul de fata transmiterea virusului de la pasari la oameni este destul de dificila, specialistii se tem ca virusul se va transforma si va obtine aceasta capacitate, fapt ce va duce la un dezastru planetar.

Mai multe state din Asia au fost de acord cu crearea unui stoc de vaccinuri - in special de oseltamivir. Medicii de la Universitatea din Hong Kong sunt deocamdata sceptici in privinta gasirii unui remediu. "Un vaccin pentru H5N1 nu va fi disponibil in urmatoarele luni", afirma un specialist chinez, citate de Reuters. In timp, toate virusurile devin rezistente la medicamente si cele mai rapide adaptari le inregistreaza virusurile gripei.

In competitia pentru gasirea unui vaccin impotriva gripei aviare au intrat si cercetatorii olandezi. Ministerul olandez al Agriculturii va spori masurile de siguranta pentru prevenirea raspandirii virusului H5N1. Olanda, una din tarile mari importatoare de carne, a fost lovita de epidemia de gripa aviara in 2003, cand un sfert din populatia de pasari domestice a trebuit ucisa pentru oprirea epidemiei. Si Ministerul ungar al Sanatatii a anuntat ca va incepe experimentele impotriva virusului H5N1.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.