Partidul premierului bulgar in exercitiu, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, a anuntat ieri ca este dispus sa faca parte dintr-o "ampla coalitie" guvernamentala, seful executivului urmand sa fie liderul Partidului Socialist (PSB), Serghei Stanisev, relateaza AFP.
"Suntem dispusi sa facem parte dintr-o coalitie de patru partide, in care deciziile sa fie luate prin consens. Candidatura lui Stanisev pentru functia de premier nu ar trebui sa fie un obstacol", a declarat Vesselin Bliznakov, vicepresedintele Miscarii Nationale Simeon al II-lea (MNS).

Stanisev s-a declarat in favoarea "unor discutii rapide, pentru ca cel mai tarziu miercuri Bulgaria sa aiba un guvern de ampla coalitie aprobat de Parlament". Acest compromis intervine in conditiile in care PSB si MNS, clasate pe primul si al doilea loc la alegerile parlamentare din 25 iunie, nu au reusit sa obtina aprobarea Parlamentului pentru formarea guvernului. Inca un esec l-ar obliga pe presedintele Gheorghi Parvanov sa organizeze noi alegeri, fiind astfel compromisa adoptarea reformelor necesare pentru aderarea Bulgariei la UE in 2007.

Cele patru partide care ar urma sa formeze coalitia - PSB, MNS, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) si Uniunea Populara (UP) - vor trebui sa semneze in urmatoarele zile un acord care ar asigura guvernului o sustinere "fara precedent" din partea a 182 de deputati, din totalul de 240, a spus Bliznakov. Cele patru formatiuni au ajuns ieri la un acord si in privinta impartirii fotoliilor ministeriale.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.