Marea Britanie vrea sa il expulzeze pe "seful spiritual al gruparii al-Qaeda din Europa", Abu Qatada, in Iordania. Organizatiile de aparare a drepturilor omului critica Londra, deoarece Abu Qatada risca sa fie torturat in tara sa.

Politia britanica a arestat joi zece cetateni straini, urmind sa ii deporteze in tarile de origine. Intre cei zece se numara si clericul musulman radical Omar Mahmud Othman Abu Omar, cunoscut sub numele de Abu Qatada. Abu Qatada a fost numit de-a lungul vremii "bratul drept al lui Osama bin Laden in Europa", "sef spiritual al gruparii al-Qaeda", "ambasador european al lui Bin Laden."

Abu Qatada promisese "sa nu muste mina care il hraneste"

El a ajuns in Marea Britanie in 1993, venind din Pakistan, cu un pasaport din Emirate fals. In acelasi an, Justitia din Amman l-a condamnat la inchisoare pe viata, pentru implicarea intr-o campanie terorista din Iordania, tara sa de origine. In anul 1994 a primit statutul de refugiat din partea Marii Britanii. Clericul a mentinut legatura cu ofiterii MI 5 in anii ’90, asigurindu-i ca are o influenta deosebita asupra comunitatii algeriene din Londra.

El insista asupra faptului ca cei aflati sub influenta sa nu reprezinta o amenintare la adresa Marii Britanii, deoarece el nu va "musca mina care il hraneste", arata raportul unei comisii britanice din 2004, citat de BBC. Serviciile secrete britanice le asigurau linistea clericilor radicali atita vreme cit acestia furnizau informatii si opreau declansarea de atacuri teroriste pe teritoriul britanic. Din cauza acestui "tirg", Marea Britanie a fost multa vreme criticata de serviciile de informatii din alte state occidentale, care numeau capitala britanica "Londonistan", refugiul radicalilor musulmani. Abu Qatada a fost arestat in 2002, ca urmare a legilor antiteroriste introduse dupa atacul de la 11.09.2001.

El a fost retinut la inchisoarea de maxima securitate din Belmarsh, fara a fi insa judecat. Comisia care a cercetat apelul facut de Abu Qatada pentru a fi eliberat, in martie 2004, concluziona ca "a fost implicat in instigarea la acte de terorism international". La domiciliul lui Mohamed Atta, unul dintre conducatorii atacului de la 11.09.2001 asupra Statelor Unite, au fost gasite casete video ce contineau predici inflacarate ale lui Abu Qatada. De altfel, intr-o predica de dupa 11.09, Abu Qatada a declarat ca atacurile sint "parte a unei batalii mai largi intre Crestinatate si Islam, un raspuns la politicile nedrepte ale Americii". Abu Qatada a fost eliberat conditionat din inchisoarea Belmarsh in martie 2005.

"Drepturile teroristului"

Abu Qatada ar putea fi deportat in Iordania chiar saptamina viitoare, conform declaratiilor ministrului de Interne iordanian. Organizatiile de aparare a drepturilor omului au protestat impotriva deciziei britanice de a ii expulza in tarile de origine pe cei zece. Marea Britanie, in calitate de semnatar al Cartei Drepturilor Omului, nu poate deporta persoane in tari unde acestea risca sa fie torturate. Intre cei zece, pe linga Abu Qatada, de origine iordaniana, se afla libanezi si algerieni.

Atit Iordania, cit si Libanul si Algeria sint aspru criticate de organismele internationale pentru modul in care aplica drepturile omului. Marea Britanie a semnat o intelegere cu cele trei tari, prin care acestea se angajau sa nu supuna la tratamente inumane pe cei expulzati. Mike Blakemore, de la Amnesty International, considera ca aceste angajamente nu valoreaza "nici cit hirtia pe care sint scrise". Autoritatile britanice au fost criticate si pentru faptul ca nu au permis detinutilor sa discute cu avocatii lor.

Asigurare antitortura

Iordania a semnat miercuri un acord cu Marea Britanie prin care asigura ca cei expulzati nu vor fi supusi relelor tratamente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.