In timp ce Bush si-a strans "locotenentii" pentru a discuta despre Irak, un raport secret al Pentagonului avertizeaza ca trei dintre marile metropole ale Americii ar putea fi atacate la 11 septembrie 2005. "The New York Times" urmeaza sa publice analiza specialistilor in antiterorism care detin informatii conform carora organizatiile teroriste ar urma sa apeleze la camioane pline de combustibil, care sa explodeze in locurile aglomerate. Ieri, un pachet suspect a provocat evacuarea Consulatului Statelor Unite din Quebec, insa verificarile ulterioare au demonstrat ca a fost o alarma falsa, iar coletul nu continea nici o substanta periculoasa.

Adevarate sau nu, avertizarile serviciilor secrete americane ar putea avea drept scop distragerea atentiei publicului de la probleme mai importante. Cum ar fi Irakul. Presedintele Bush a subliniat inca o data ca "nu putem sa ne retragem atata vreme cat tara nu este sigura si nu are o Constitutie", raspunzand astfel apelului disperat facut de mama unui soldat care si-a pierdut viata pe campul de lupta. Cindy Sheehan protesteaza fata de razboiul din Irak chiar la ranch-ul lui Bush, din Texas, unde seful Casei Albe isi petrece concediul anual. "Mi se rupe inima cand vad familii indurerate, dar retragerea soldatilor nostri ar transmite un mesaj gresit insurgentilor", a declarat George W. Bush, dupa intalnirea cu Rice, Cheney si Rumsfeld.

Numai de la inceputul lui august 40 de soldati americani si-au pierdut viata in Irak, iar sondajele demonstreaza ca sprijinul populatiei legat de interventia SUA in aceasta tara continua sa scada. Sperantele de pace nu sunt nici ele prea ridicate, mai ales dupa ce comisia pentru redactare a Constitutiei pare sa nu ajunga la nici un acord. Dupa exprimarea punctelor de vedere de catre liderii kurzi, a venit randul siitilor majoritari sa se exprime.

Liderul principalului partid siit din Irak, medicul Abdel Aziz Al Hakim, a declarat ieri, la An-Najaf, ca va sustine ideea unei zone autonome siite in centrul si sudul Irakului, zona locuita majoritar de siiti. Declaratia lui Al Hakim sustine ideea federalizarii, promovata de kurzi si respinsa categoric de sunniti, si intra in contradictie cu propunerile liderului spiritual siit Ali Al Sistani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.