Marea Britanie, Franta si Germania au prezentat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) din partea Uniunii Europene o rezolutie care solicita Iranului oprirea imbogatirii uraniului, a indicat un responsabil al agentiei la Viena. AIEA s-a reunit, ieri, in capitala austriaca, pentru a studia aceasta rezolutie, a indicat Peter Rickwood, purtator de cuvant al organizatiei. Proiectul de rezolutie nu cere, totusi, ca problema iraniana sa fie prezentata in Consiliul de Securitate al ONU pentru posibile sanctiuni, noteaza Rompres.

Rezolutia, fata de care se opun tarile nealiniate ce au sediu in Consiliul AIEA, "cheama Iranul sa restabileasca suspendarea tuturor activitatilor legate de imbogatire, inclusiv productia de materiale si de teste de conversie a uraniului", care - mentioneaza textul - au fost reluate la Ispahan. Un proiect de rezolutie inaintat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica cere Iranului sa suspende orice activitate de imbogatire a uraniului si solicita AIEA sa verifice modul in care Teheranul se conformeaza acestei cerinte, au transmis, ieri, agentiile internationale de presa.

Proiectul de rezolutie "cheama Iranul sa restabileasca suspendarea tuturor activitatilor legate de imbogatirea uraniului", a caror reluare a fost anuntata de Teheran. Documentul mai "cere directorului general AIEA, Mohamed ElBaradei, sa prezinte un raport complet cu privire la implementarea de catre Iran a Acordurilor Tratatului de Neproliferare (TNP) si a acestei rezolutii, pana la 3 septembrie 2005". Proiectul nu impune, totusi, ca dosarul iranian sa fie prezentat in Consiliul de Securitate al ONU pentru posibile sanctiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.