Naveta Discovery a aterizat cu succes marti la baza californiana Edwards, punand capat temerilor specialistilor NASA, care se si vedeau retraind tragedia Columbiei. Problemele agentiei spatiale americane nu s-au terminat insa, iar victoria inregistrata cu Discovery nu reprezinta decat un mic respiro in seria de necazuri care bat la usa.

IZOLATIA BUCLUCASA

In primul rand, va trebui rezolvata problema spumei izolatoare care se desprinde de rezervorul extern la lansare si loveste navetele, putand conduce la un accident de proportii. NASA a cheltuit un miliard si jumatate de dolari in ultimii ani pentru a gasi o rezolvare acestei probleme, ce s-a dovedit fatala in cazul Columbiei si a necesitat iesirea in spatiu a doi astronauti ai navetei Discovery, care au facut, in premiera, o reparatie vitala pe orbita. Asa ca, pana cand specialistii nu gasesc o solutie, cele trei navete spatiale ale NASA, Discovery, Atlantis si Endeavour, sunt stationate la sol pe termen nedefinit. Sunt vesti proaste in primul rand pentru Statia Spatiala Internationala (ISS). Programul spatial american trebuie sa continue conform programului, pentru ca ISS este inca in constructie si doar navetele americane pot transporta incarcaturile uriase de echipamente necesare.

MISIUNEA SPRE MARTE

In plus, NASA are probleme cu lansarea unei noi misiuni spatiale spre Marte, prevazuta initial pentru ieri. Datorita unei probleme la unul dintre giroscoape, lansarea lui "Mars Reconnaissance Orbiter" (MRO), o sonda dotata cu instrumente de mare precizie pentru a explora Planeta Rosie, ar putea avea loc astazi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.