Sud-americanii ar putea exporta uraniu imbogatit peste zece ani. Intre timp, cazul Iranului ar putea fi prezentat Consiliului de Securitate pentru impunerea de sanctiuni.
Brazilia ar putea exporta uraniu imbogatit peste zece ani, a anuntat ministrul brazilian al Stiintei si Tehnologiilor Sergio Rezende, informeaza Rompres. Pina la sfirsitul anului, Brazilia va primi autorizatia definitiva pentru imbogatirea uraniului, in scopuri civile. Primul semnal a fost dat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica a ONU in octombrie 2004, cind inspectorii sai au vizitat uzina braziliana de imbogatit uraniu. Brazilia detine cea de-a sasea rezerva mondiala de uraniu din lume. Constitutia din 1988 permite ca energia nucleara sa fie folosita doar in scopuri pasnice.

Totusi, in perioada 1964-1985, dictatura militara ce se afla la conducerea Braziliei a incercat sa dezvolte o bomba atomica. Dezvaluirea a fost facuta duminica de fostul presedinte brazilian Jose Sarney, la postul Globo TV, anunta Associated Press. Cind a venit la putere, in 1985, Sarney a pus capat programului nuclear militar. Brazilia urmareste in prezent sa obtina un loc in Consiliul de Securitate al ONU.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.