Procesul lui Saddam se apropie. Dar nimeni nu vorbeste, oficial, despre data stabilita. Pana atunci, familia s-a saturat de incompetenta echipei de avocati care s-a oferit sa-l ajute pe Saddam. Astfel ca fostul presedinte va fi reprezentat, de acum inainte, de un singur avocat.

Circa 1.500 de avocati din lumea-ntreaga, din Occident si din tarile arabe, oameni de incredere ai lui Saddam, au ramas fara obiectul muncii dupa ce familia fostului "macelar de la Bagdad" a renuntat la serviciile lor. Se pare ca rudele tiranului nu au incredere decat in Khalil al-Dulaymi, un avocat de origine irakiana, singurul considerat capabil sa il reprezinte pe fostul dictator. Familia lui Saddam a luat aceasta decizie dupa ce presa irakiana a scris despre conflictele de interese izbucnite in sanul numeroasei echipe de avocati ai apararii, conflicte ce au afectat buna desfasurare a procedurilor juridice.

UN LIDER FARA VALOARE

In asteptarea procesului, despre care nu discuta nimeni in mod oficial, victimele atrocitatilor fostului regim incep sa vorbeasca, timid, despre tragediile lor.

"Daca Saddam ar fi spanzurat in fata mea si daca mi s-ar acorda posibilitatea de a-l taia in bucati, acest lucru nu-mi va fi de-ajuns", spune, cu lacrimi pe obraji, o femeie in varsta, care si-a pierdut copiii, unul cate unul, in urma cu 23 de ani. "Fiecare dintre copiii mei valora 1.000 de Saddami", spune Um Talal-Khuraytli, amintindu-si despre ziua in care fostul presedinte a ordonat distrugerea, in urma cu 23 de ani, a satului Dujail, situat la circa 70 de kilometri nord de Bagdad.

In vara lui 1982, cand Dujailul a fost ras de pe fata Pamanutului, mare parte dintre locuitori s-a trezit aruncata in inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad, renumita si atunci pentru brutalitatea la care erau supusi prizonierii - smulgerea unghiilor si a dintilor, socuri electrice, bataia cu biciul, jupuirea etc. De la Abu Ghraib, femeile prizoniere au fost mutate la o inchisoare din Bassiyah, la granita cu Arabia Saudita. "Nimeni nu putea intra acolo si nici nu se putea evada". "Imi doresc sa fiu lasata sa-i beau sangele (lui Saddam, n.r.)", spune Um, amintind de ziua in care una dintre fiicele sale a fost ucisa cu bestialitate. "In ziua in care urma sa nasca, gardienii i-au legat picioarele. A urlat de durere si a murit", continua Um, unul dintre martorii-cheie in procesul lui Saddam.

UN AVOCAT DE INCREDERE

Al-Dulaymi, avocatul lui Saddam, stie sa-si apere clientul: "Este normal ca, atunci cand viata ii este amenintata, presedintele sa raspunda ferm si sa isi ia toate masurile pentru ca aceasta tentativa sa nu se mai repete. In urma anchetei (de la Dujail), s-a descoperit ca cei responsabili pentru tentativa de asasinat fusesera finantati de celule teroriste din afara Irakului si aveau legatura cu Daawa, un partid interzis in Irak si condus atunci de Al-Jaafari (actualul premier al Irakului, n.r.), pentru ca dezinforma si destabiliza securitatea interna".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.