Fostul ministru britanic de externe Robin Cook a decedat in urma unui atac cardiac sambata dupa-amiaza, in timp ce se afla impreuna cu sotia intr-o excursie montana in Scotia. Cook, in varsta de 59 de ani, s-a prabusit in urma unui infarct, in timp ce se apropia de Varful Ben Stack, din regiunea Inverness, din nordul Scotiei, si, potrivit unor informatii neoficiale, si-ar fi frant gatul. El a fost transportat imediat la spital de un elicopter al Garzii de Coasta, insa nu a mai putut fi salvat.

Robin Cook devenise secretar al Foreign Office-ului in 1997, cand isi anuntase intentia de a adauga o "dimensiune etica" politicii externe promovate de Londra. Cat timp s-a aflat in aceasta functie, scena internationala a fost marcata de interventiile militare din Kosovo si Sierra Leone. Devenit ministru pentru relatiile cu parlamentul in 2001, Cook a demisionat din cabinet in martie 2003, pentru a protesta fata de implicarea Londrei in razboiul din Irak. "De ce a devenit atat de urgent sa ne angajam intr-o actiune militara destinata dezarmarii unei capacitati militare care exista de 20 de ani si la a carei creare am avut propria contributie?", declara el atunci, fiind aclamat de o buna parte a parlamentarilor din Camera Comunelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.