Joi dupa-masa, un soldat dezertor israelian in varsta de 19 ani a impuscat patru arabi israelieni aflati intr-un autobuz si a ranit grav alte 16 persoane. Imediat, el a fost linsat de multimea manioasa venita la fata locului. Incidentul a avut loc in autobuzul 165, care circula pe ruta Haifa-Shfaram, in nordul Israelului, exact cand vehiculul se afla intr-un cartier druz din orasul arab Sharam, situat nu departe de Kiriat Ata. Urcat la bordul autobuzului, teroristul purta uniforma militara si avea pe cap kippa, semn ca este evreu ultrareligios.

De asemenea, avea la el arma cu care a deschis focul, vizand la inceput soferul apoi pasagerii si multimea de afara. Au decedat pe loc soferul doi studenti si un locuitor din Shfaram, crestini ori musulmani. Ranitii au fost dusi imediat la spitalele Rambam si Carmel din Haifa. Atacatorul se numea Eden Tzuberi sau Eden Nathan Zada, el fiind fisat de Shin Beth (serviciul de securitate interna) ca un individ ce a avut "antecedente si probleme".

A dezertat din armata acum cateva luni, nefiind de acord sa supervizeze retragerea colonilor din Gaza. Intrucat purta arma mereu cu el si avea optiunii politice extremiste, Yitzhak, tatal lui, a semnalat politiei pericolul pe care-l reprezinta dezertorul. Din pacate, aceasta n-a reactionat. In urma tragediei, in Shfaram a fost blocata circulatia. De asemenea, s-au luat masuri speciale in Ierusalimul de Est, dupa ce arabii israelieni au anuntat o greva generala pentru ieri. In Israel traiesc 1,2 milioane de arabi israelieni, care reprezinta 20 la suta din populatia tarii. Reactionand imediat, premierul israelian Ariel Sharon a aratat ca e vorba de un "act terorist deliberat, care pune in pericol viitorul Israelului si stabilitatea democratiei sale".

El a ordonat securitatii sociale - Bituah Leumi - sa considere gestul lui Eden Zada drept atentat. Ca urmare, victimele de la Shfaram vor fi despagubite de stat la fel ca si cele ale atentatelor teroriste arabe. Totodata, ministrul Apararii, Shaul Mofaz, n-a aprobat funeralii militare pentru soldatul Eden Nathan Zada, considerandu-l nedemn sa aiba mormantul alaturi de soldatii decedati in razboaiele duse de Israel. Atentatul de joi este cel mai mare dupa cel comis in 1994, la Grota Patriarhilor din Hebron (Cisiordania), venerata deopotriva de evrei si musulmani, cand Baruch Goldstein, un colon extremist, a ucis 29 de palestinieni. Si el a fost linsat de supravietuitori.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.