In cursul zilei de ieri, am basadorul Poloniei la Moscova, Stefan Meller, a fost convocat la sediul MAE rus, unde i s-a inmanat o nota de protest in legatura cu vatamarea grava a trei copii ai membrilor Ambasadei ruse la Varsovia.

Incidentul s-a produs in seara zilei de duminica, in unul din parcurile capitalei poloneze, cand trei elevi rusi au fost loviti cu bestialitate de circa 15 tineri polonezi, dupa care au fost deposedati de acte si de bunuri personale. In urma traumelor suferite, cei trei copii au fost internati de urgenta pentru a primi ingrijiri medicale. Reprezentantul MAE rus, Boris Malahov, a legat incidentul de "starea de spirit antiruseasca cultivata in ultima vreme in Polonia, indeosebi ca urmare a unor declaratii inamicale ale unor politicieni polonezi", atribuind intreaga raspundere autoritatilor poloneze pentru situatia creata in raporturile dintre cele doua tari.

In legatura cu acest incident s-a pronuntat imediat si presedintele Putin, care a cerut administratiei sale sa clarifice masurile intreprinse de autoritatile poloneze in legatura cu acest "act neprietenesc, ce nu poate fi calificat altfel decat ca o crima". In cursul aceleiasi zile, secretarul de presa al MAE polonez a exprimat regretul in legatura cu incidentul respectiv, pe care l-a caracterizat drept "un act de banditism si huliganism", apreciind ca acesta a avut un caracter "pur intamplator".

Acesta a promis ca autoritatile poloneze vor face tot ce le sta in putinta pentru a-i descoperi si a-i pedepsi pe vinovati. Primele investigatii ale politiei poloneze au evidentiat faptul ca persoanele care i-au lovit pe cei trei copii apartin unei grupari de "capete rase". Conform unei stiri difuzate de Agentia RIA "Novosti", V.Dubanowski, seful Cabinetului presedintelui Poloniei, a declarat intr-un interviu radiodifuzat ca incidentul in care au fost implicati copiii rusi "nu necesita nici un fel de gesturi politice", deoarece asemenea cazuri au loc pretutindeni si, in consecinta, Polonia nu trebuie sa-si ceara scuze.

Demnitarul polonez a considerat reactia negativa a partii ruse ca exagerata, apreciind ca dupa sprijinirea de catre Polonia a "revolutiei portocalii" din Ucraina, Moscova "doreste sa foloseasca orice motiv pentru exprimarea unei asemenea reactii fata de Varsovia. Deocamdata, nu se cunoaste reactia Moscovei la aceasta declaratie a oficialului polonez.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.