Serviciile secrete franceze stiau cine sunt rapitorii jurnalistei Florence Aubenas, care a fost tinuta ostatic in Irak in 2004 si 2005, iar Franta a platit o suma importanta ca rascumparare, a afirmat ziaristul Roger Auque, intr-un interviu realizat de "Afrique Magazine", citat de AFP.

"In privinta jurnalistilor Georges Malbrunot, Christian Chesnot si Florence Aubenas, serviciile secrete i-au identificat pe rapitori, dar si locul exact unde acestia se aflau", a afirmat Roger Auque, care, la randul lui, a fost ostatic in Liban. Auque a spus ca nu mai putin de sase milioane de dolari au fost "varsati pentru eliberarea lui Aubenas si a ghidului ei, Hussein Hanoun, in luna iunie".

Guvernul francez a declarat ca nu au fost oferiti bani pentru obtinerea eliberarii lui Hussein si Aubenas, care au stat in captivitate 157 de zile.

Pentru Christian Chesnot si Georges Malbrunot, eliberati in decembrie 2004, "s-a platit mult mai putin", afirma Auque, precizand ca a fost vorba de "doua milioane de dolari". "Rapitorii nu spun niciodata de la inceput ca vor bani, ci prefera sa-si prezinte demersul in contextul unei miscari politice sau religioase. Apoi, ei lasa sa se inteleaga ca aceasta are nevoie de bani si ca un ajutor se impune. De aici, incepe sa fie sugerata o suma", a declarat ziaristul francez.

In privinta identificarii rapitorilor, acesta precizeaza ca "intr-un subsol al DGSE (Directia Generala a Securitatii Externe) din Paris, numerele telefoanelor mobile ale acestora si fotografiile lor erau afisate pe un perete, alaturi de harta Irakului". Durata mare a negocierilor este explicata prin faptul ca, "in Orientul Mijlociu, arabii vad spioni la tot pasul. Sunt extrem de prudenti si isi iau multe precautii in orice contact".

Daca pentru eliberarea Florencei Aubenas s-a vehiculat, in premiera, suma de sase milioane de dolari, pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani (care au afirmat ca au fost tinuti prizonieri impreuna cu frantuzoaica) s-a vehiculat suma de patru milioane. Amanunt infirmat si de rapitori, prin vocea lui Marie Jeanne Ion, si de autoritatile de la Bucuresti.

Declaratiile date de jurnalistii romani se bat cap in cap cu afirmatiile facute de Florence Aubenas si, luate separat, necesita un serios efort de decriptare. Oricum, cele patru milioane care ar fi fost cerute de rapitorii romanilor au reprezentat inceputul trambulinei inspre arest pentru Omar Hayssam, autoritatile acuzandu-l de inscenarea rapirii, impreuna cu Mohammed Munaf. Circumstantele eliberarii lui Aubenas, dar si a ziaristilor romani raman la fel de neclare, la fel ca si cele ale deplasarii in Irak a celor din urma. Deopotriva, francezi si romani, fostii ostatici l-au luat pe "nu stiu" in brate, invocand legea tacerii ceruta de serviciile secrete ale ambelor tari si nu numai.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.