Statele Unite au afirmat, miercuri, ca au oferit asistenta tehnica autoritatilor moldovene care au confiscat aproape doua kilograme de uraniu 238 de la traficanti care se pregateau sa il vanda cu noua milioane de euro, relateaza AFP.

"Felicitam Ministerul moldovean de Interne pentru ca a dejucat aceasta grava tentativa de trafic", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, citat de AFP.

"Am oferit asistenta tehnica in materie de forte de ordine Ministerului moldovean de Interne"
, a adaugat Toner, precizand ca acest ajutor a fost acceptat.

O echipa a politiei federale americane (FBI) a colaborat cu politia moldoveana in privinta analizelor tehnice, transmite MEDIAFAX.

Un purtator de cuvant al Ministerului moldovean de Interne a anuntat marti captura de uraniu. El a precizat ca a inceput sa se interseze de un grup de sapte traficanti la jumatatea lui iunie, "cand acesta a inceput sa caute o posibilitate de a-l vinde".

"In cadrul anchetei, politistii au cumparat un gram de substanta, care a fost trimisa in Statele Unite pentru expertiza. Aceasta a confirmat ca este vorba despre uraniu 238. Suspectii au fost arestati la 20 august", a declarat el.

Uraniul este folosit in reactoarele atomice la producerea energiei electrice, dar si la fabricarea armelor de distrugere in masa. Pentru o bomba atomica sunt necesare 16 kilograme de uraniu.

Dupa prabusirea regimului sovietic, expertii au avertizat ca riscul de trafic de materiale fisionabile si de alte materiale radioactive permite fabricarea de bombe radiologice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.