Lupta geopolitica pentru Transnistria pare sa fi intrat in faza decisiva. Actorii principali, Rusia, Ucraina si Republica Moldova, fac mutari dupa mutari pe tabla de sah a regiunii. Dupa ce in scena a intrat "europeanul" Iuscenko, Moscova simte ca pierde teren in favoarea Kievului, mai ales ca si presedintele moldovean, Vladimir Voronin, joaca, deocamdata, tot pe cartea europeana.

Ultima mutare a Chisinaului este adoptarea, in regim de urgenta, la initiativa presedintelui Vladimir Voronin, a hotararii prin care se anuleaza sanctiunile economice impuse acum un an Transnistriei. Potrivit lui Voronin, evenimentele din ultimul timp justifica decizia de a anula blocada economica. in primul rand, a spus seful statului moldovean, a fost adoptata Legea cu privire la autonomia Transnistriei, in care sunt stipulate potentialele libertati economice ale regiunii nistrene.

In plus, prin decizia guvernului Ucrainei condus de Iulia Timosenko, fluxul de marfuri din Republica Moldova si Transnistria in Ucraina se poate face doar in cazul in care actele vamale au stampila Chisinaului. De asemenea, autoritatile vamale ale Ucrainei vor lasa sa treaca marfurile in regiunea nistreana doar prin punctele vamale controlate de catre autoritatile Republicii Moldova.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.