Pe tronul Arabiei Saudite ii succede fratele sau vitreg, Abdullah

Regele Fahd al Arabiei Saudite a incetat din viata ieri-dimineata, la varsta de 84 de ani, dupa ce a condus timp de peste doua decenii tara cu cea mai mare productie si export de petrol din lume.
Imediat dupa moartea suveranului saudit, printul mostenitor Abdullah ben Abdel Aziz al-Saud i-a succedat la tron, iar titulatura sa a fost atribuita actualului ministru al apararii, Sultan ben Abdel Aziz.

"Cu profunda durere si tristete, casa regala anunta moartea aparatorului celor doua lacasuri sfinte, Regele Fahd bin Abdul Aziz", se arata intr-un comunicat citit la televiziunea nationala de stat Saudi TV de ministrul informatiilor, Iyad bin Amin Madani, vizibil marcat de emotie. Inainte de anuntul privind moartea regelui, toate cele patru televiziuni saudite oficiale si-au intrerupt programele pentru a difuza versete din Coran. "Rugaciunile in memoria regelui Fahd vor avea loc marti dupa-amiaza, la moscheea imamului Turki ben Abdallah din Ryad", se mai arata in anunt, care nu precizeaza ziua inhumarii suveranului. Potrivit aceleiasi televiziuni, ceilalti membri ai familiei regale au depus juramantul de credinta noului rege Abdullah, urmand ca ceremonia de incoronare sa aiba loc maine.

Regele Fahd a murit in cursul diminetii, la spitalul King Faisal din Ryad, unde fusese internat pe 27 mai, pentru teste medicale. Potrivit unor informatii neoficiale, suveranul saudit avea pneumonie si febra foarte mare. El suferise 1995 un atac cerebral, in urma caruia nu si-a mai recapatat niciodata plenitudinea fortelor fizice si intelectuale. De atunci, puterea a fost exercitata de facto de printul Abdullah, fratele sau vitreg, care are 82 de ani.

Soc resimtit la burse

Dupa anunt, pretul titeiului a crescut brusc cu peste 50 de centi, ajungand la 61,14 dolari barilul, iar bursa din Arabia Saudita si-a suspendat activitatea. Presedintele OPEC a apreciat insa ca succesiunea rapida si fara probleme la tronul saudit este de natura sa calmeze rapid cresterea cotatiilor.

De altfel, primul semn de stabilitate a aparut la doar cateva ore dupa moartea regelui, cand un responsabil de la Ryad a anuntat ca Arabia Saudita va mentine constanta productia de titei.

Un lider al lumii islamice

Regele Fahd bin Abdul Aziz al-Saoud, al carui nume inseamna in limba araba "leopard", s-a nascut in 1921 sau 1923, fara a se cunoaste data exacta. El este al optulea dintre cei 42 de fii ai regelul Abdul Aziz, fondatorul Arabiei Saudite moderne. Dupa o tinerete destul de tumultuoasa, el s-a transformat dintr-un simplu ascendent la tron, intr-un lider al lumii islamice. Ministru al educatiei incepand din 1953, el a introdus in programele scolare studiul stiintelor si a permis fetelor sa intre in sistemul public de educatie. Cand, in 1964, familia regala a decis sa-l inlature de la putere pe regele Saud, considerat incapabil sa conduca, printul Fahd a fost cel insarcinat sa-i ceara sa abdice in favoarea fratelui sau, printul Faysal. Dupa asasinarea lui Faysal, in 1975, si venirea la putere a lui Khaled, Fahd a devenit print mostenitor. Din cauza sanatatii precare a fratelui sau, in anii de dinaintea mortii acestuia, Fahd a condus tara din culise, inainte de a urca pe tron, in 1982. In 1986, el a adoptat titlul de "Gardian al celor doua moschei", de la Mecca si Medina.

Reforme si aliante strategice

Dupa ce a preluat puterea, regele Fahd a decis sa alieze Arabia Saudita cu Statele Unite si sa permita desfasurarea trupelor americane pe teritoriul saudit in 1990. Ca toti predecesorii sai, regele Fahd a intretinut relatii stranse cu SUA, insa legaturile au fost puse la mare incercare de atentatele de la 11 septembrie 2001, deoarece 15 din cei 19 autori ai atacurilor erau sauditi. Totodata, in ciuda aliantei cu Washigtonul, Arabia Saudita s-a distantat fata de anumite aspecte ale diplomatiei americane, foarte nepopulare in lumea araba in ultimii ani. Adesea calificata drept "strategica", alianta dintre Ryad si Washington se bazeaza pe hotararea SUA de a asigura continuitatea aprovizionarii cu petrol, dar si pe nevoia Arabiei Saudite de a-si proteja uriasa sursa de titei, care reprezinta un sfert din capacitatea mondiala.

In speranta de a preveni orice agitatie din partea islamistilor, Fahd a decis in 1992 sa lanseze primele reforme politice din istoria regatului. Astfel, el a inaugurat in 1993 un Consiliu Consultativ (Majlis al-Choura) si a promulgat o Lege fundamentala inspirata din legea islamica (sharia), care incredinteaza puterea casei regale Al-Saud. Alianta militara cu SUA a provocat insa furia fundamentalistilor: in noiembrie 1995 si iunie 1996, 24 de soldati americani au murit in doua atentate la Ryad si la al-Khobar, acestea fiind primele dintr-o lunga serie de atacuri ale militantilor musulmani. Represiunile declansate de autoritati au contribuit la detensionarea relatiilor cu SUA dupa atentatele de la 11 septembrie.

Dinastia Saud, seniorii desertului

Regele Fahd al Arabiei Saudite a fost, ca si ceilalti trei suverani care i-au precedat, fiul regelui Abdel Aziz, fondatorul dinastiei Saud, cel care si-a botezat regatul dupa numele familiei sale. Printul mostenitor Abdallah, frate vitreg al suveranului, ii succede automat la tron, chiar daca Fahd a introdus in 1992 o lege fundamentala care deschide teoretic dreptul la succesiune nu numai fiilor lui Abdel Aziz, ci si nepotilor acestuia.

Familia regala saudita isi are radacinile in secolul al 18-lea, atunci cand un senior al desertului, Mohammad ibn Saud, a decis in 1745 sa-si consolideze puterea, aliindu-se cu un lider religios, Mohammad ibn Abdel Wahab, care predica cu sabia intoarcerea la islamismul pur. In 1818, descendentii lui Mohammad ibn Saud au fost invinsi de turci si egipteni, pentru ca sase ani mai tarziu, familia Saud sa preia din nou controlul asupra Ryadului. Anii care au urmat au fost marcati de conflicte familiale pentru succesiune.

Un veac de autoritate

In 1902, Abdel Aziz alunga din Ryad familia rivala Rashidi, unifica peninsula, in 1913 preia controlul asupra coastelor Golfului, apoi, in 1925, asupra oraselor sfinte Mecca si Medina. In 1932, pune bazele regatului Arabiei Saudite si se proclama rege. Pentru a-si consolida autoritatea, multiplica numarul casatoriilor cu fetele sefilor de triburi, avand in total 45 de fii, dintre care 25 inca in viata. Familia regala numara astazi in jur de 25.000 de membri, dintre care 200 de printi isi exercita influenta in plan politic.
Un alt an-cheie in istoria Arabiei Saudite este 1938, cand in regat este descoperit petrolul, Arabia Saudita devenind de atunci una dintre cele mai bogate tari din lume.

La 9 noiembrie 1953, dupa moartea regelui Abdel Aziz, fiul sau Saud ii succede la tron. Acuzat de proasta gestiune si de coruptie, el este destituit in 1964 de Consiliul emirilor, care regrupeaza principalii membri ai familiei regale, si inlocuit de fratele sau vitreg, Faysal. Acesta este asasinat de nepotii sai in 1975, fiind urmat la tron de un alt frate vitreg, Khaled, care moare in 1982, fiind urmat la tron de printul Fahd.

Abdullah, mai putin atasat de Statele Unite

Printul mostenitor Abdullah ben Abdel Aziz al-Saud, urmasul la tron al regelui Fahd, conduce efectiv tara din 1995 si beneficiaza de sustinere din partea influentelor triburi saudite, dar si a clericilor musulmani. Nascut in 1923, la Ryad, Abdullah este cel de-al 13-lea fiu al regelui Abdel Aziz. Din 1962 se afla in fruntea Garzii Nationale, formata din soldati beduini renumiti pentru loialitatea lor, care protejeaza obiectivele strategice, precum instalatiile petroliere sau familia regala. Abdullah devine vicepremier in 1975 si print mostenitor in 1982. "Nimeni nu se indoieste de credinta sa", spunea despre el un diplomat occidental, care adauga ca Abdullah este "personajul cel mai acceptat de detractorii islamisti ai familiei regale", pentru ca, fiind mai putin atasat de Statele Unite decat regele Fahd, el a intarit relatiile cu lumea araba. Ireprosabil din punct de vedere al onestitatii si moralitatii, spre deosebire de anumiti membri ai familiei regale, Abdullah a reusit sa reduca din cheltuielile facute de miile de printi si printese, in special prin impunerea unei cote pentru numarul biletelor de avion ori de apeluri telefonice de care acestia beneficiaza gratuit.

Tara Aurului Negru

Regele Fahd lasa succesorului sau o economie care cunoaste astazi cel mai spectaculos avant din ultimii 25 de ani, ca urmare a cresterii incredibile a cursului petrolului. Insa, desi indicatorii financiari sunt extrem de optimisti, economia regatului se confrunta, pe termen lung, cu serioase probleme structurale, cum ar fi dependenta de muncitorii straini, dificultatea de a-i integra pe tineri pe piata muncii, dar si faptul ca jumatate din populatia saudita apta de munca nu poate lucra, pentru ca majoritatea femeilor sunt, de exemplu, private de acest lucru, din cauza traditiilor ultraconservatoare.

Arabia Saudita detine circa un sfert din rezerva mondiala de titei brut, fiind si primul producator si exportator din lume, insa dependenta exclusiva de petrol a facut-o foarte vulnerabila. Dupa ce, in 1981, a atins un nivel record de 10 milioane de barili pe zi, productia saudita scade, in 1985, la doua milioane de barili.

Situatia s-a redresat in ultimii trei ani ani, pe seama cresterii cursului petrolului: Arabia Saudita a inregistrat, in 2004, un excedent bugetar de 26,1 miliarde de dolari, fapt notabil in conditiile in care, din 1982, bugetul a fost tot timpul deficitar. Pe ansamblu, desi ultimii ani ai domniei regelui Fahd au fost marcati de lansarea unui proces de privatizare, economia saudita ramane cu siguranta tributara aurului negru, veniturile incasate de pe urma productiei de petrol reprezentand trei sferturi din buget si 45% din PIB.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.