Fostul premier francez Dominique de Villepin a denuntat, luni, o "eroare morala" si o "pata de rusine pe drapelul" francez, intr-un adevarat rechizitoriu impotriva politicii de securitate a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

Un inamic de dreapta al presedintelui francez, Dominique de Villepin face un apel la fiecare francez, intr-un articol publicat in cotidianul Le Monde, sa "reactioneze conform constiintei, indiferent de varsta, conditie sociala sau locul unde se afla, la Paris sau in provincie, pentru a-si exprima in propriul fel refuzul fata de aceasta deriva inacceptabila", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Fostul premier, care doreste sa candideze la alegerile prezidentiale din 2012, scrie despre o "datorie de a refuza" politica in domeniul securitatii a lui Sarkozy, care a condus, saptamana trecuta, la expulzarea larg mediatizata a aproximativ 200 de romi catre Romania si Bulgaria.


"Astazi, pe drapelul nostru exista o pata de rusine", scrie el.

"Astazi, exista o datorie pentru fiecare republican din Franta (...), fata de o pata care ameninta sa murdareasca ideea pe care fiecare dintre noi ne-o facem despre Franta. (Este) o datorie de a refuza. O datorie comuna", adauga el.


Dupa mai multe fapte diverse amplu mediatizate, Nicolas Sarkozy a anuntat, la sfarsitul lui iulie, intr-un discurs, la Grenoble (zona central-estica), ca taberele ilegale ale romilor vor fi desfiintate si ca unor infractori de origine straina le va fi retrasa nationalitatea franceza.

Aceste masuri, care stabilesc o legatura intre fenomenul imigratiei si insecuritate au suscitat numeroase critici din partea stangii franceze, dar si la nivel international, si din partea Bisericii Catolice. Insa, Guvernul afirma ca aceasta politica "ii uneste pe francezii" satui, in opinia acestuia, de infractiuni si lipsa de bunacuviinta.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

"A fost de ajuns un singur discurs la Grenoble si o vara, o singura vara, ca totul sa se duca de rapa, de la lupta impotriva insecuritatii pana la rusinea nationala. Spun «nationala», pentru ca presedintele Republicii ne angajeaza pe toti", afirma de Villepin, facand apel la "pregatirea alternativei republicane, care se impune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.