Printesa mostenitoare a Suediei, Victoria, nu va fi anchetata pentru luna de miere luxoasa oferita de un om de afaceri suedez, a anuntat vineri procurorul, care a primit numeroase plangeri de coruptie, relateaza AFP.

Motivul tine de faptul ca membrii familiei regale nu intra in niciuna dintre categoriile de persoane care pot fi vizate de o ancheta de coruptie, a explicat Gunnar Stetler in cadrul unei conferinte de presa.

"Printesa Victoria nu face parte dintre persoanele care pot fi urmarite pentru coruptie. Ea a mostenit functia si nu apartine deci categoriei de persoane definite de termenii legii privind coruptia", a precizat el.

Printesa mostenitoare a Suediei, acuzata de coruptie

Cele opt plangeri de coruptie depuse in total le reproseaza printesei Victoria si sotului acesteia, printul Daniel, ca mare parte din luna lor de miere a fost sponsorizata de un bogat om de afaceri si prieten apropiat al regelui, Bertil Hult.

In timpul calatoriei lor de sase saptamani in Polinezia franceza si in Colorado, cuplul casatorit la 19 iunie la Stockholm, a folosit un avion privat, iahtul si luxoasa casa americana a lui Bertil Hult.

Potrivit deciziei procurorului, cadourile sunt estimate la peste un milion de coroane (105.000 euros).

Procurorul a subliniat ca legea are "consecinte stranii" si a cerut Parlamentului suedez sa schimbe legea.

"Daca propun un cadou excesiv premierului, pot fi cercetat, dar daca propun un cadou excesiv familiei regale, nu por fi pedepsit pentru ca familia regala nu apartine listei de persoane" care pot fi urmarite.

Victoria, in varsta de 33 de ani, este prima in ordinea succesiunii tatalui sau, regele Carl XVI Gustaf, actualul sef al statului suedez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.