Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut Uniunii Europene sa creeze o forta de reactie rapida impotriva dezastrelor naturale cum ar fi cutremurele, incendiile de vegetatie si inundatiile, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Intr-o scrisoare destinata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si publicata duminica, Sarkozy s-a referit la abilitatea UE de a reactiona in nume propriu pentru a contracara efectele recentelor inundatii din Pakistan.

"Pare esential, din motive politice si umanitare evidente, ca Europa sa isi arate vizibil solidaritatea cu poporul pakistanez. Interesul Europei este si de a asigura dezvoltarea si stabilitatea acestei tari", potrivit scrisorii.

In urma cutremurului din Haiti si a incendiilor de vegetatie din Rusia, UE "trebuie sa ia masurile necesare si sa construiasca o forta reala de reactie UE, care sa fie formata cu ajutorul resurselor statelor membre", se continua in scrisoare.

Saptamana trecuta, secretarul de stat francez pentru Afaceri UE, Pierre Lellouche, declarase ca UE ar trebui sa creeze o forta de urgenta europeana, care sa cuprinda "mijloacele reale de ajutor reciproc in caz de urgenta".

Franta a alocat un milion de euro pentru Pakistan de la inceputul inundatiilor, care ar fi afectat 20 de milioane de persoane. Miercurea trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca va furniza Pakistanului ajutoare imediate in valoare de zece milioane de euro, in plus fata de cele 30 de milioane de euro alocate in iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.