Franta este criticata tot mai mult la nivel international din cauza masurilor de evacuare a taberelor ilegale de romi, proveniti in principal din Romania si Bulgaria.
Potrivit Deutsche Welle, aceste masuri, sustinute de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au atras critici ferme din partea Natiunilor Unite si Consiliului Europei, dar si din partea Ligii franceze a Drepturilor Omului, al carei vicepresedinte, Malik Salemkour, a apreciat ca in tara exista o problema de "rasism institutionalizat".

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale investigheaza de asemenea modul in care sunt tratate comunitatile rome. Un membru al comitetului a apreciat ca masurile luate in Franta amintesc de Guvernul de la Vichy, care a colaborat cu ocupantii nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, ambasadorul francez la ONU, Jacques Pellet, a respins acuzatiile potrivit carora Guvernul de la Paris ar adopta o abordare rasista fata de romi. Potrivit acestuia, "situatia financiara extrem de precara" a minoritatii rome, ca si originile sale din afara Frantei "ingreuneaza integrarea" acesteia.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, anuntase joi ca au fost desfiintate peste 40 de tabere de romi, in conditiile in care autoritatile franceze intentioneaza sa evacueze circa 300 de tabere ilegale.

In Franta se afla aproximativ 15.000 de romi, dintre care multi provin din Bulgaria si Romania si care, in calitate de cetateni ai UE, au drept de sedere in Franta, dar pot fi deportati in cazul in care comit infractiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.