Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate dintr-un sat de munte situat in parcul national Peneda-Geres, in nordul Portugaliei, unde trei incendii erau in continuare active in cursul serii, potrivit informatiilor oferite de Protectia Civila

Echipele de salvare au evacuat 85 de adulti si 11 copii din satul Vilar de Soente, in apropiere de Arcos de Valdevez (nord-vest), a anuntat autoritatea nationala pentru Protectie Civila, potrivit MEDIAFAX.

"Nicio casa nu a fost arsa, iar satul nu mai este in pericol", a precizat in cursul serii de joi un oficial din cadrul Protectiei Civile regionale, Antonio Antunes, adaugand ca persoanele evacuate ar trebui sa se poata intoarce la locuintele lor in urmatoarele ore.

La inceputul dupa-amiezii, pompierii prezenti in aceasta zona cu acces dificil au primit sprijinul a doua avioane Canadair franceze in cadrul sistemului de intrajutorare al UE.

La ora 19.00 GMT (22.00 ora Romaniei), 18 incendii erau in continuare considerate "semnificative" de catre Protectia Civila pe intreg teritoriul portughez.

In parcul Peneda-Geres, singura zona naturala clasificata drept parc national in Portugalia, circa 250 de pompieri incercau sa circumscrie trei incendii, care ardeau de 48 de ore.

  • Mai la sud, in parcul natural Serra da Estrela, un alt focar a progresat in ultimele 36 de ore, mobilizand 145 de pompieri.

Acest incendiu a obligat la modificarea, joi, a parcursului etapei a saptea a Turului ciclist al Portugaliei, care a fost scurtata cu circa 40 de kilometri.

Premierul Jose Socrates si presedintele Anibal Cavaco Silva au decis sa isi intrerupa vacanta pentru a se deplasa, vineri, la comandamentul national al operatiunilor de salvare, la periferia Lisabonei.

  • Incepand din iulie, Portugalia se confrunta cu un val de incendii alimentate de caldura. Aceste focare, care pana in prezent au ocolit zonele locuite, au provocat moartea a doi pompieri in aceasta saptamana, dintre care o tanara in varsta de 21 ani.

Joi, ministrul de Interne Rui Pereira a recunoscut ca 2010 este "un an foarte dificil" in ceea ce priveste numarul focarelor inregistrate (peste 400 pe zi incepand din 6 august).
Citeste si:
Portugalia a declarat stare de alertă din cauza incendiilor de...
Portugalia a declarat stare...

El a subliniat totusi ca suprafata arsa de la inceputul anului este "inferioara mediei din ultimii zece ani".

Potrivit Autoritatii Nationale a Padurilor, flacarile au distrus 19.346 de hectare de padure si vegetatie din ianuarie si pana la sfarsitul lui iulie.
Anul trecut, au ars peste 86.000 de hectare, o cifra inferioara celei din 2005, cand incendiile au distrus 338.000 de hectare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.