Liberalul Bronislaw Komorowski, in varsta de 58 de ani, a preluat vineri functia de presedinte al Poloniei, dupa ce a depus juramantul in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

"Este o mare onoare pentru mine si o mare provocare pe care o accept", a declarat Komorowski intr-un discurs sustinut dupa depunerea juramantului, in care le-a cerut tuturor partidelor si institutiilor politice sa coopereze pentru binele Poloniei.

"Vrem sa consolidam, sa inspiram si sa facem mai dinamic vechiul continent",
a adaugat Komorowski.

"Pentru a sublinia angajamentul european al Poloniei, voi merge in primele mele vizite la Bruxelles, Paris si Berlin", a adaugat el, subliniind importanta relatiilor franco-germano-poloneze in cadrul Triunghiului de la Weimar, forum de cooperare tripartita.

Komorowski a amintit, de asemenea, ca relatiile apropiate cu Statele Unite constituie unul dintre pilonii politicii externe a Poloniei si ca va actiona in vederea consolidarii relatiilor cu Rusia.


Komorowski, un apropiat al premierului proeuropean Donald Tusk, a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, de la 4 iulie, cu 53,01 la suta din voturi, invingandu-l pe rivalul sau conservator Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului nationalist si eurosceptic Lege si Justitie (PiS, opozitie).

Alegerile au fost organizate in urma accidentului de avion de la 10 aprilie care s-a soldat cu moartea presedintelui Lech Kaczynski, fratele geaman al lui Jaroslaw. Sotia lui Lech Kaczynski si alte 94 de persoane, intre care numerosi oficiali politici si militari, au murit in acest accident.

Jaroslaw Kaczynski nu a participat la ceremonia din Parlamentul polonez, la care au fost prezenti in special liderul istoric al sindicatului Solidaritatea si fost presedinte polonez Lech Walesa, fostul sef al statului Aleksander Kwasniewski si primul sef al unui Guvern necomunist polonez, Tadeusz Mazowiecki.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.