Presa din Marea Britanie il critica pe presedintele Traian Basescu, dupa ce acesta i-a laudat pe romanii care muncesc in strainatate in loc sa se intoarca in tara lor pentru a cere indemnizatii de somaj.
In loc sa fie recunoscator Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Frantei si Germaniei pentru generozitatea lor, el a pretins ca romanii "fac muncile mai grele" pe care occidentalii nu sunt dispusi sa le faca, scrie Dailymail.co.uk.

Publicatia il critica pe presedintele roman care a declarat ca “Romania nu ar putea face fata celor doua milioane de romani care lucreaza inafara si nu le-ar putea acorda ajutor de somaj. Astfel, acestor omani care reman peste hotare, le multumim pentru ca nu sunt o povara pentru Romania”, a declarat Basescu la TVR.

Britanicii sustin ca Traian Basescu le-a deschis ochii in ceea ce priveste beneficiile somajului la ei in tara si conditiile de munca. “Traian Basescu ne-a aratat ca romanii fac muncile grele pe care cetatenii nostrii nu vor sa le faca din cauza beneficiilor pe care statul le acorda prin somaj. Astfel, multi britanici aleg somajul in defavoare muncii, pe cand strainii din tari sarace vin sa ne ia banii”, a declarat Fiona McEvoy, reprezentant al Aliantei Contribuabililor.

Ceea ce e si mai interesant, sublineaza The Daily Express, este ca dupa 12 luni de munca si strainii pot aplica pentru ajutor de somaj, care este mult mai mare decat in Romania. "Curios. Imigrantii polonezi, de exemplu, sunt apreciati universal pentru etica lor in munca, dar, sincer, se aud putine lucruri pozitive despre cei 58.000 de romani care traiesc in Marea Britanie. Ei, ca toti imigrantii din UE, au dreptul imediat la alocatii pentru copii, credite fiscale si sprijin pentru locuinte", mentioneaza tabloidul britanic.

Nu putem da vina pe romani pentru ca iau ce locuri de munca gasesc. In schimb putem da vina pe guvernul Britanic, care da voie ca salariile britanicilor sa scada, iar locurile de munca sa fie date celor dispusi sa lucreze pentru mai putin”, a declarat Nigel Farage, din partea Partidului Independentilor.

Citeste si:
Anglia vrea să renunțe la cerința de autoizolare a persoanelor...
Anglia vrea să renunțe la...

Un purtator de cuvant al ambasadei Romaniei in Anglia a declarat ca presedintele Basescu nu a mentionat Marea Britanie in discursul sau. Acesta a declarat ca in Italia si Spania sunt peste doua milioane de muncitori romani, pe cand in Marea Britanie sunt doar 100.000.

Majoritatea romanilor care vor sa lucreze in Anglia trebui sa primeasca autorizatii speciale pentru a munci”, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei, al carui nume nu este mentionat de publicatia britanica.

The Daily Express sustine ca potrivit unui site de recrutare a fortei de munca, Marea Britanie este cea mai populara destinatie pentru muncitorii romani, dupa Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.