International4 August 2010

Lectura de un minut

Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile din toamna pentru functia de presedinte al R. Moldova, a decis marti Curtea Constitutionala, in urma unei sesizari a Parlamentului, precizand ca nimeni nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte, relateaza Jurnal de Chisinau.

Un subiect controversat in acest sens l-a constituit pana in prezent interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezinta o intrerupere a mandatelor prezidentiale. Totusi Curtea a constatat ca interimatul functiei de presedinte nu constituie o intrerupere a mandatelor.

Astfel, dupa doua ore de deliberari, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la detinerea mandatului de presedinte. "Curtea Constitutionala a hotarat ca persoana care a indeplinit functia de presedinte al RM timp de doua mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat daca a intervenit vacanta functiei, asigurata prin interimat. Hotararea este definitiva si nu poate fi atacata", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere.

Juristul Partidului Comunistilor, Sergiu Sarbu, si niciun alt reprezentant al PCRM, nu s-au prezentat la sedinta magistratilor.
Curtea Constitutionala a examinat aceasta problema la sesizarea presedintelui Comisiei juridice numiri si imunitati, din cadrul Parlamentului, Ion Plesca. La 16 iulie, acesta a cerut Curtii sa se pronunte oficial daca Voronin ar mai putea candida la functia de presedinte.

Vladimir Voronin a detinut doua mandate consecutive de presedinte al Republicii Moldova, din anul 2001 si pana in 2009.

Citeste si:
Rolexul de aur al lui Ion Iliescu, la licitație. Ce sumă a plătit...
Rolexul de aur al lui Ion...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.