Transportatorii rutieri greci au decis duminica sa isi intrerupa greva care a provocat timp de o saptamana o penurie de carburant, paralizand transporturile si turismul, in plin sezon estival, relateaza AFP.

"Am decis, cu o majoritate restransa, sa suspendam greva", a declarat directorul confederatiei transportatorilor rutieri greci, George Tzortzatos, in urma unei reuniuni sindicale ce a durat mai mult de trei ore, citeaza Mediafax. "Soferii de camioane se vor afla din nou la volan incepand de maine(luni)", a adaugat acesta.

Sectoare ample ale economiei grecesti au fost afectate si mii de pasageri au fost blocati, incepand de duminica trecuta, din cauza protestului soferilor de camioane, care viza un proiect al Guvernului de liberalizare a sectorului lor si de reducere a costurilor de transport.

Dupa esuarea negocierilor cu grevistii, autoritatile au decis miercuri sa ii rechizitioneze pe transportatorii rutieri implicati in miscarea de greva, dar majoritatea au ignorat ordinul, in pofida riscului de a fi urmariti in justitie.


Pentru a aproviziona statiile de alimentare cu carburant si pentru a-i inlocui pe cei peste 30.000 de soferi care au refuzat ordinul de rechizitionare, Guvernul a recurs la camioane ale armatei si la companii petroliere

Duminica, soferii au declarat ca vor negocia cu Guvernul in legatura cu aceasta reforma care ar urma sa deschida complet sectorul in fata concurentei, in decurs de trei ani. Camionagiii considera ca reducerea prevazuta a numarului de licente este injusta.

Aceasta masura este prevazuta in planul de redresare a finantelor Greciei, dictat de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International, in schimbul unui imprumut de 110 miliarde de euro pe trei ani, pentru a face fata crizei financiare.

Penuria de carburant a afectat zeci de mii de cetateni greci si firmele lor, precum si turisti straini, potrivit asociatiilor de turism regional.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

  • Insulele grecesti, cel mai afectate

Numarul rezervarilor anulate a crescut, in plin sezon estival, insulele fiind cele mai afectate. Presedintele Camerei de Comert din portul Pireu, George Zissimatos, a declarat ca majoritatea insulelor nu au fost aprovizionate timp de mai multe zile.

"O mare cantitate de marfuri a ramas in depozite, zece zile au fost pierdute, si, in prezent, chiar si comerciantii en-gros se pregatesc sa plece in vacanta", a declarat el.

Din februarie, sindicatele grecesti au organizat numeroase miscari de greva, in semn de protest fata de masurile de austeritate impuse de Guvernul socialist pentru a reduce deficitul public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.