O bucata de spuma izolanta care s-a desprins de la rezervorul extern al navetei Discovery, la doua minute dupa lansarea sa, marti, ar fi putut lovi una dintre aripi, au declarat, joi, seara responsabilii NASA. In conditii de avarie insa, NASA va trimite naveta Atlantis intr-o misiune de salvare. Americanii mai au la indemana o solutie, avansata de rusi, care s-au oferit sa imprumute trei nave Soyuz pentru a readuce la sol echipajul Discovery si echipajul ISS in ianuarie-februarie 2006, daca acest lucru va fi necesar.

"Noi credem in succesul misiunii navetei americane", a declarat directorul Energia Space Corporation, Nicolai Sevastianov. Specialistii NASA nu vor sa creeze panica si au declarat ca au nevoie de inca trei zile pentru a se pronunta cu certitudine asupra eventualelor pagube produse. Ieri, au fost date publicitatii noi fotografii digitale care arata de unde anume s-a desprins bucata de izolant si punctele de posibil impact cu naveta.

Un responsabil al NASA, Steve Poulos, a declarat ca exista unsprezece indicii de potential impact. "Am putea avea patru locuri pe bordul de atac al aripilor unde ar fi putut exista coliziuni", a adaugat acesta. Poulos a subliniat insa ca nu sunt semne de ingrijorare, Discovery fiind cu 80% mai putin afectata de impactul cu asemenea fragmente decat alte navete. Naveta ar trebui sa revina pe pamant la 6 august.

Pana cand se lamuresc lucrurile, echipajul de pe Discovery, condus, in premiera de o femeie, isi continua misiunea. Ieri, cei sapte astronauti au inceput transferul celor 15 tone de echipament pe Statia Spatiala Internationala si examinarea mai detaliata a eventualelor fisuri produse in protectia termica a navetei dupa lansare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.