Rusia nu-si va evacua trupele de mentinere a pacii din zona conflictului din Transnistria atata timp cat acolo se afla depozitele rusesti cu armament si munitii, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, informeaza Agentia de presa FLUX. "Fortele noastre militare nu vor pleca pana cand nu va fi evacuat tot patrimoniul Federatiei Ruse pe teritoriul rusesc", a precizat ministrul rus. FLUX reaminteste ca miercuri, ambasadorul american desemnat in Federatia Rusa, William Berns, a chemat Moscova sa incheie un acord cu Chisinaul privind evacuarea trupelor ruse din Transnistria dupa "modelul Tbilisi".

Statele Unite, care sprijina democratizarea Moldovei si demilitarizarea Transnistriei, au solicitat ieri, inca o data, Federatiei Ruse, sa incheie retragerea trupelor si munitiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, asa cum s-a convenit prin acordul de la Istanbul din 1999, informeaza Ambasada SUA la Bucuresti.

Intr-o declaratie facuta, ieri, in cadrul Consiliului Permanent al OSCE, Insarcinatul cu afaceri al SUA pe langa Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Paul W. Jones, a afirmat ca "Statele Unite sunt hotarate sa sprijine gasirea unei solutii pasnice pentru conflictul transnistrean, care sa intareasca suveranitatea, integritatea teritoriala si institutiile democratice ale Republicii Moldova, si saluta eforturile misiunii OSCE la Chisinau de a gasi mijloacele realizarii acestei solutii".

Oficialul american si-a exprimat speranta ca legea adoptata de Parlamentul moldovean privind statutul Transnitriei va deschide calea reluarii negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol si a reamintit ca SUA se pot implica in derularea acestor negocieri daca cele doua parti vor solicita acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.