Un imam din Bulgaria, suparat ca politia i-a impiedicat pe mai multi clerici musulmani sa blocheze o autostrada din sud-vestul tarii, l-a blestemat pe premierul Boiko Borisov sa-si rupa piciorul in decurs de o luna.

Aproximativ 100 de imami au protestat vineri in apropierea orasului Simitli fata de reinstalarea in functia de Mare Muftiu a lui Nedim Ghenjev, scrie NewsIn.

Clericii musulmani au vrut sa blocheze autostrada, dar au fost impiedicati de fortele de ordine, care au desfasurat un numar aproape dublu de politisti. Musulmanii suparati au recurs la imprecatii la adresa autoritatilor bulgare, acuzand ca traiesc intr-un "stat politienesc", iar un imam l-a blestemat pe premierul Boiko Borisov sa-si rupa piciorul intr-o luna.

Muftiul din Simili, Aidon Mohamed, le-a cerut tuturor imamilor din tara sa vina joia viitoare in centrul capitalei pentru a organiza un nou protest. Comunitatea musulmana din Bulgaria este nemultumita de o decizie din 12 mai a Curtii Supreme de Casatie prin care Nedim Ghendjev a fost reinstalat in functia de Mare Muftiu. De atunci, musulmanii au organizat o serie de proteste, care in general s-au desfasurat pasnic.

La 10 iulie, comunitatea musulmana din Bulgaria a cerut convocarea de urgenta a unei conferinte islamice, supervizate de reprezentanti ai statelor membre UE. In octombrie 2009, conferinta nationala islamica a decis sa-l aleaga pe Mustafa Ali Hadji ca Mare Muftiu. Ghendjev a contestat votul conferintei si s-a adresat justitiei, iar Curtea Suprema de Casatie i-a dat dreptate la 12 mai. In aceste conditii, imamii au dat publicitatii o declaratie in care spuneau ca Mustafa Ali Hadji este singurul Mare Muftiu legal ales in Bulgaria.

Ghendjev este cunoscut in Bulgaria ca bucurandu-se de o mare influenta politica. El a fost acuzat la un moment dat ca a sustras mari sume de bani din bugetul institutiei religioase pe care o conducea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.