Limbajul dur al raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania are la baza nemultumirea Bruxelles-ului fata de amendamentele la legea de functionare a Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), relateaza presa internationala.

Uniunea Europeana a criticat Romania in mai multe domenii, inclusiv pentru legea privind functionarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), un organism sprjinit de Bruxelles care monitorizeaza interesele financiare ale politicienilor, relateaza Irish Times.

"Amendamentele la legea privind Agentia Nationala pentru Integritate, votata in 30 iunie, reprezinta un pas important inapoi", a subliniat CE in raportul dat publicitatii marti. "Noua lege intrerupe evoluția incurajatoare a ANI și nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii. Comisia cere Romanie sa isi onoreze angajamentele, fasind cele mai potrivite mijloace legale de a restabili prerogativele ANI", potrivit raportului, relateaza NewsIn.

ANI viza sa fie o arma cheie in lupta impotriva coruptiei si conflictelor de interese, care afecteaza clasa politica din Romania, dar Curtea Constitutionala si legea adoptata la sfarsitul lui iunie de Parlament i-a anulat cele mai importante prerogative, scrie Irish Times.

Presedintele Traian Basescu, un sustinator al ANI, s-a plans Curtii Constitutionale de noua lege, iar judecatorii au decis saptamana aceasta ca este ilegala. Parlamentul va trebui sa refaca norma, iar Bruxelles-ul vrea ca prerogativele agentiei sa fie restabilite, adauga cotidianul.
Desi UE a dat asigurari ca nu va impune sanctiuni financiare impotriva Romaniei, liderii din tara se tem ca CE ar putea bloca o parte din creditul acordat impreuna cu FMI, daca nu vor fi depuse mai multe eforturi de lupta impotrica coruptiei.

  • Romania, criticata, iar Bulgaria, laudata

Si New York Times subliniaza ca Romania a fost criticata public marti pentru ca nu da dovada de angajament in lupta impotriva coruptiei, in timp ce Bulgaria a dat un impuls reformelor.

Rapoartele Comisiei Europene detaliaza cum Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana in 2007, lupta impotriva fraudei, coruptiei si crimei organizate, explica ziarul american.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Documentele subliniaza motivele din spatele indoielilor privind pregatirea celor doua tari de a deveni parti ale Uniunii Europene, care are in prezent 27 de membri. In timp ce Guvernul bulgar si-a intensificat eforturile de a elimina aceste probleme grave, Romania a inregistrat esecuri importante si de lipsa de angajament.

Criticile deschise la adresa Romaniei au provocat un raspuns imediat din partea presedintelui Traian Basescu, care a admis ca exista problema, dar a apreciat ca CE a mers prea departe atunci cand a spus ca Romania nu isi indeplineste obligatiile asumate in momentul aderarii la UE.

Si New York Times considera ca severitatea limbajului Comisiei pare sa aiba la baza nemultumirea fata de amendamentele la legea de functionare a ANI.

  • Politicienii romani, lipsiti de vointa

La randul sau, Euronews subliniaza ca Uniunea Europeana a criticat dur Romania pentru esecurile din lupta impotriva coruptiei din tara. In raportul sau anual, UE afirma ca politicienii romani nu dau dovada de vointa necesara pentru implementarea refirmelor, ceea ce incalca angajamentele asumate la aderarea Bucurestiului.
Citeste si:
Austria a respins cererea șefei CE de a permite aderarea României...
Austria a respins cererea...

Romania face obiectul unei supravegheri speciale, din cauza temerilor in legatura cu crima organizata, care tin la distanta investitorii si ingreuneaza eforturile tarii de a iesi din recesiune.

Comisia Europeana a cerut Bucurestiului si sa creasca numarul proceselor de coruptie, dar nu a impus, deocamdata, sanctiuni.
Daca Bulgaria a fost felicitata pentru progrese importante in domeniul justitiei, Romania a fost mustrata pentru ca nu si-a respectat angajamentele, comenteaza Bloomberg.

Le Monde noteaza ca ambele state mai au mult de lucru in domeniul luptei anticoruptie. Bucurestiul a fost criticat in particular, remarca jurnalistii francezi, pentru lipsa vointei politice in favoarea procesului de reforma.

CE catre Romania: Corectati legea ANI!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.