Aproximativ 5,2 milioane de persoane seropozitive urmau un tratament contra virusului HIV la sfarsitul anului 2009, potrivit celor mai recente informatii facute publice luni, la Viena, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), la cea de-a 18-a conferinta anuala internationala despre SIDA.

Potrivit OMS, numarul persoanelor care urmau un tratament, la sfarsitul anului 2008, era de patru milioane, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

In 2009, alte 1,2 milioane de persoane au inceput sa primeasca medicamente antiretrovirale, facand ca numarul total al persoanelor seropozitive aflate sub tratament sa ajunga la 5,2 milioane.

Tratamentul antiretroviral transforma maladia SIDA intr-o simpla boala cronica. Tratamentul slabeste virusul, facandu-l sa devina nedetectabil, insa fara a-l distruge niciodata definitiv: virusul HIV ramane ascuns in anumite "rezervoare" in organism, iar cercetatorii nu au reusit pana in zilele noastre sa gaseasca o modalitate de a-l face sa dispara pentru totdeauna.

Noile directive ale OMS, publicate luni la Viena, recomanda inceperea tratamentului antiretroviral mult mai devreme, folosind molecule mai putin toxice.

In precedentele sale directive, care dateaza din 2006, OMS recomanda inceperea tratamentului pentru orice pacient al carui numar de celule CD4, ce definesc nivelul imunitar, scade sub valoarea de 200/ mililitru cub de sange. Concentratia considerata normala de celule CD4 este de 1.000-1.500/ mililitru cub de sange.

"Toti adultii si adolescentii, inclusiv femeile insarcinate seropozitive, prezentand un nivel de CD4 de 350 de celule pe mililitru cub trebuie sa inceapa un tratament antiretroviral, indiferent daca prezinta sau nu simptome clinice", afirma raportul OMS.

OMS a lansat aceasta recomandare in noiembrie 2009, in ajunul Zilei mondiale anti-SIDA.

OMS sugereaza, totodata, ca pacientii ce prezinta simptome importante sa inceapa tratamentul antiretroviral indiferent de numarul lor de CD4.

Potrivit estimarilor expertilor, plasarea sub tratament a tuturor pacientilor avand un nivel de 350 de celule CD4/ ml cub de sange sau mai mic ar trebui "sa creasca cu 49% numarul persoanelor tratate", "sa scada cu 20% numarul deceselor pana in 2015" si sa reduca in cele din urma transmiterea virusului.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.