In primele sase luni al anului s-a inregistrat o scadere in privinta atacurilor comise de pirati, potrivit unui raport emis de Biroul Maritim International.

In total, 196 incidente s-au inregistrat in lume, comparativ cu 240 incidente in 2009. Acestea includ nave capturate, 48 nave vizate de atacuri si 70 de nave la bordul carora piratii au incercat sa urce.

In aceasta perioada, un marinar a fost ucis, 597 marinari au fost luati ostatici si 16 au fost raniti. Folosirea armelor de foc s-a inregistrat cu precadere in apele Somaliei si in Golful Aden. Atacurile din aceasta regiune si din Marea Rosie reprezinta mai mult de jumatate din incidentele raportate in ultuimele sase luni.

Apele Somaliei raman deosebit de vulnerabile, cu 100 de atacuri in 2010, dintre care 27 capturari. Numarul atacurilor a scazut comparativ cu 2009.

Potrivit directorului Biroului, Pottengal Mukundan, atacurile ce au punctul de origine in Somalia sunt dependente de navele-mama ce permit micilor ambarcatiuni ale piratilor sa atace nave. "Actiunile marinei in Golful Aden au fost decisive in scaderea numarului atacurilor", a spus el. "Un alt factor important il reprezinta actiunile intreprinse chiar de navele vizatede pirati", a adaugat acesta.

Numarul atacurilor in Marea Chinei s-a dublat in 2010
. Numarul incidentelor din apele Malaysiei si Indoenziei a crescut, in timp ce un singur atac a fost raportat in apele statului Singapore si in Golful Thailandei. Si numarul incidentelor din apele nigeriene a scazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.