Amputarea si alte interventii chirurgicale majore, facute fara anestezie, malnutritie si epidemii. Sistemul medical din Coreea de Nord este "ruinat", anunta Amnesty International.

Sistemul sanitar nord-coreean este in ruina, avertizeaza un raport al Amnesty International, publicat joi. Printre problemele grave care indica aceasta situatie se numara efectuarea interventiilor chirurgicale fara anestezie, epidemiile provocate de cazurile de malnutritie si incapacitatea spitatalor de a asigura populatiei ajutorul de baza pentru supravietuire.

  • Cine nu da bani risca sa moara

“Coreea de Nord nu mai poate asigura nici macar masurile de baza de supravietuire pentru oameni, care oricum sunt in imposibilitate de a le plati. Mai mult, Guvernul esueaza si in programele de educatie privind utilizarea medicametelor, in conditiile in care tara se lupta cu epidemia de tuberculoza."
, avertizeaza Catherine Baber, director-adjunct al programului Asia-Pacific in cadrul Amnesty International.

Desi Guvernul sustine ca sistemul este gratuit pentru toata lumea, mai multi martori au atentionat Amnesty International asupra faptului ca nord-coreenii trebuie sa plateasca pentru tratamente si ingrijiri medicale inca din 1990. Doctorii sunt platiti cu tigari, alcool, mancare si bani pentru teste si operatii.

  • Hrana nord-coreenilor, iarba si radacini

Ca urmare a colapsului guvernului si pierderea locurilor de munca, nord-coreeni se lupta sa supravietuiasca. Oamenii au nevoie critica de medicamente si mancare, anunta A.I., care face un apel catre comunitatiile internationale si organizatiilor de ajutor umanitar.

Problemele au la baza lipsa hranei, nord-coreeni fiind nevoiti sa se hraneasca cu iarba si radacini.

Documentul "Coreea de Nord: un sistem de sanatate in ruina" are la baza marturii a peste 40 de nord-coreeni care traiesc in strainatate, precum si cu profesionisti din domeniul sanatatii. "Populatia nord-coreeana are nevoie urgenta de un ajutor medical si alimentar, iar acesta nu trebuie sa devina o miza politica pentru tarile donatoare", a declarat intr-un comunicat Catherine Baber, Amnesty International.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Coreea de Nord a fost lovita de foamete in 1990, provocand moartea a aproximativ un million de oameni. Decese in randul populatiei continua si in prezent, din cauza malnutritiei.

Potrivit celor mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Coreea de Nord a cheltuit mai putin decat orice alta tara din lume pentru sistemul de sanatate, mai exact echivalentul a mai putin de un dolar pentru o persoana, pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.