Eurodeputatul PDL Elena Basescu a spus pe 8 iulie, in plenul Parlamentului European, ca UE ar trebui sa sprijine instituirea unei comisii de ancheta a ONU care sa verifice incalcarile drepturilor omului in Coreea de Nord, considerand ca situatia este "deosebit de grava".

"Situatia drepturilor omului din Coreea de Nord este deosebit de grava. Conducerea acestei tari interzice orice forma de opozitie politica, alegerile democratice, libertatea presei si libertatea religioasa. Nu putem ramane indiferenti la suferinta locuitorilor Coreei de Nord, intrucat acestia nu au acces la alimentele de baza sau la asistenta umanitara. Ma ingrijoreaza in mod deosebit situatia femeilor si a copiilor din Coreea de Nord, deoarece peste o treime dintre ei sufera de malnutritie. Conform unor rapoarte, peste 150 000 de nord-coreeni continua sa fie detinuti in sase lagare de munca. Ei nu beneficiaza de niciun fel de ingrijire medicala si primesc foarte putina hrana, iar reforma monetara din noiembrie 2009 a fost un esec si a cauzat cresterea nivelului de saracie a populatiei", a spus Elena Basescu, in plenul PE.

Eurodeputatul considera ca UE ar trebui sa sprijine constituirea unei comisii de ancheta a ONU, care sa verifice incalcarile dreptului omului din Coreea de Nord.

Diplomatia romaneasca are posibilitatea de a transmite regimului nord-coreean pozitiile Uniunii Europene, dar si mesaje din parte anumitor state membre, intrucat, pana la sfarsitul anului, asigura reprezentarea locala a UE, a declarat pe 6 iulie pentru NewsIn ministrul de externe, Teodor Baconschi. Romania detine reprezentarea locala a UE la Phenian de la 1 iulie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.