Justitia iraniana a decis sa suspende executarea prin lapidare a unei femei in varsta de 43 de ani, condamnata pentru adulter, al carei caz a stranit o ampla mobilizare internationala.

Agentia IRNA il citeaza pe un responsabil judiciar care spune ca decizia autoritatilor iraniene nu are nicio legatura cu presiunea internationala, ci a fost luata din motive umanitare. Decizia este definitiva, doar ca nu se aplica deocamdata, a declarat oficialul. Condamnata ramane in inchisoare si risca in continuare sa fie executata, relateaza NewsIn.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani a fost condamnata la moarte in 2006 pentru adulter, dar si pentru "uciderea sotului ei si alte infractiuni", potrivit IRNA. Avocata femeii spune insa ca singura legatura a clientei sale cu moartea sotului este ca se afla in casa in momentul comiterii faptelor. Femeia a fost condamnata pentru ca a avut o relatie "ilegala" cu doi barbati dupa moartea sotului ei.


Pedeapsa a fost confirmata in 2007 de Curtea Suprema, iar cazul a declansat o vasta campanie internationala, initiata chiar de catre copiii acuzatei, vizand oprirea aplicarii pedepsei. The Times a publicat o scrisoare deschisa semnata de peste 80 de personalitati, intre care actorii americani Robert de Niro si Robert Redford sau actrita franceza Juliette Binoche.

Cel putin alte opt femei si trei barbati risca sa fie lapidati in Iran, potrivit Amnesty International.

Crima, adulterul, violul, jaful armat, apostazia si traficul de droguri sunt pasibile de pedeapsa cu moartea in Iran, unde se aplica legea sariei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.