Cei zece presupusi spioni rusi arestati in SUA ar putea pleda vinovat joi si ar putea fi expulzati rapid, poate chiar joi noapte, a spus o sursa la curent cu dosarul, relateaza CNN.

Potrivit sursei, suspectii vor pleda vinovat in fasa Curtii federale din New York pentru una dintre acuzatii si vor fi probabil condamnati la zilele servite deja in inchisoare. Ei au fost arestati la sfarsitul lunii iunie. Evolutia intervine in conditiile zvonurilor legate de un schimb de spioni intre Rusia si SUA.

Un avocat implicat in negocieri a spus ca acest caz va fi rezolvat pana joi seara.

Igor Sutiaghin, cercetatorul rus inchis pentru spionaj in favoarea SUA, a sosit la Viena joi, a anuntat avocatul sau, relateaza RIA Novosti.
Avocata a spus anterior ca Sutiaghin probabil va fi dat la schimb de Rusia pentru unul dintre cei zece presupusi spioni rusi arestati in SUA la sfarsitul lunii iunie.

"Tatal lui Igor a primit un telefon si i s-a spus ca acesta a fost vazut coborand dintr-un avion la Viena", a spus ea.

Igor Sutiaghin, specialist rus pentru controlul armamentului si arme nucleare, a primit 15 ani de inchisoare in aprilie 2004, pentru ca a transmis secrete de stat agentilor americani.

Procesul sau a inceput in noiembrie 2003. Barbatul, care a condus departamentul de tehnologie militara din Institutul pentru SUA si Canada apartinind Academiei de Stiinte, a fost acuzat ca a transmis informatii clasificate unei firme britanice, Alternative Futures.

Potrivit FSB, firma era de fapt o acoperire pentru serviciile americane de informatii si nu avea nicio legatura cu activitatile de cercetare.
Avocata a spus miercuri ca Sutiaghin este de acord cu extradarea in Marea Britanie, in schimbul unuia dintre presupusii spioni rusi, cu toate ca el neaga ca ar fi comis vreun delict.

Cei zece presupusi spioni rusi,intre care Anna Chapman, considerata o Mata Hari moderna, au fost arestati in SUA la sfarsitul lunii iunie. Un al 11-lea a fost arestat in Cipru, dar intre timp, eliberat pe cautiune, a fugit din tara. Cei 11 suspecti de spionaj in favoarea Rusiei au fost pusi sub acuzare miercuri de Parchetul din New York, pentru "complot ca ageti secreti in Statele Unite, in favoarea Rusiei".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cei 10 au fost transferati la New York si urmau sa compara in instanta joi. Nu a fost oferit niciun motiv pentru transferul tuturor in acelasi loc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.