Intr-un raport lansat recent Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei este ingrijorata de cresterea numarului de acte de violenta rasiala in Europa.
Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea generala a violentei rasiale in Europa. "In ultimul an a crescut numarul dezbaterilor asupra imigratiei, dar si al atitudinilor xenofobe si intolerante in general, inclusiv numarul atacurilor verbale virulente si al incidentelor violente", a declarat Nils Muiznieks, presedintele comisiei, citat de NewsIn.

Reprezentantii comisiei si-au exprimat regretul pentru faptul ca 29 dintre statele membre ale Consiliului Europei nu au ratificat inca Protocolul 12, care interzice discriminarea in general, la Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. ECRI le cere celor 29 de state sa ratifice protocolul cat mai curand posibil.

Potrivit raportului anual al ECRI, care examineaza principalele tendinte in rasism, discriminare rasiala, xenofobie, antisemitism si intoleranta in Europa, climatul negativ al opiniei publice, alimentat cu sporirea discursului politic xenofob, a dus la situatia in care imigrantii sunt considerati responsabili pentru somaj si deteriorarea securitatii. Comisia si-a exprimat in raport ingrijorarea cu privire la efectele crizei economice asumra grupurilor vulnerabile.

Raportul
concluzioneaza ca romii si turistii continua sa experimenteze ostilitate si excluziune sociala, ca rasismul impotriva negrilor persista in Europa , prin dese atacuri impotriva acestei comunitati si insulte mai ales la evenimentele sportive.

Statele europene trebuie sa incurajeze mai mult toleranta diversitatii religioase, spune ECRI, in conditiile in care musulmanii continua sa fie discriminati, mai ales in domeniul angajarilor si educatiei, iar antisemitismul persista in Europa. Atacurile asupra sinagogilor si cimitirelor evreiesti si negarea Holocaustului continua sa provoace ingrijorarea comisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.