Parlamentul European a adoptat miercuri o rezolutie elaborata de eurodeputatul roman Cristian Preda in care saluta solicitarea Islandei de aderare la UE, insa cer acestei tari sa inceteze pescuitul balenelor si sa indeparteze unele dubii care planeaza asupra independentei sistemului sau judiciar.

Pescuitul balenelor este o practica in contradictie cu legislatia europeana, au explicat eurodeputatii, conform NewsIn.

Islanda a depus cererea de aderare la UE in iulie 2009, iar liderii UE au decis la 17 iunie sa autorizeze deschiderea negocierilor pe aceasta tema cu Islanda. Aderarea Islandei la UE ar oferi Uniunii posibilitatea sa joace un rol mai activ in regiune arctica, se afirma in textul rezolutiei elaborate de Cristian Dan Preda (PPE, RO).

  • Ce contine rezolutia privind aderarea Islandei?

In ceea ce priveste criteriile politice, "Islanda exceleaza, avand o puternica traditie democratica. Pe de alta parte, in ciuda recentelor semne incurajatoare, exista inca dubii care planeaza asupra independentei sistemului judiciar si acestea trebuie indepartate. Mai mult decat atat, autoritatile islandeze trebuie sa puna capat distinctiei intre cetatenii europeni in ceea ce priveste dreptul la vot si participarea in alegerile locale", a declarat raportorul PE in cadrul dezbaterii plenare din 7 iulie.

Deputatii subliniaza de asemenea ca, desi Islanda face parte din Spatiul Economic European (SEE) si aplica in mare parte acquis-ul comunitar, mai ales in domeniul pietei unice, aceasta trebuie sa isi reformeze in mod substantial organizarea si functionarea sistemului de supraveghere financiara, precum si modul de numire a judecatorilor si a procurorilor. Capitolele care necesita o negociere detaliata sunt: agricultura, pescuitul, impozitarea, politica economica si monetara si relatiile externe.

In rezolutie, deputatii au mai spus ca aspectul controversat legat de platile datorate de Islanda guvernelor britanic si olandez este o problema care trebuie rezolvat la nivel bilateral. Dupa falimentul bancii Icesave, potrivit opiniei Autoritatii de supraveghere a AELS din 26 mai, Islanda este obligata sa asigure plata unor daune minime depunatorilor bancii Icesave din Regatul Unit si Tarile de Jos. In urma referendumului din 6 martie, cetatenii islandezi s-au exprimat impotriva oricaror plati compensatorii cauzate de falimentului acestei banci.

Citeste si:
MAE respinge poziția „total inadmisibilă” a Austriei de a vota...
MAE respinge poziția „total...

Rezolutia adoptata subliniaza ca opinia publica nationala s-a modificat considerabil din vara anului 2009, iar opozitia la aderare nu a atins niciodata cote atat de ridicate. Autoritatile islandeze ar trebui sa organizeze o larga si cuprinzatoare campanie de informare cu privire la implicatiile aderarii la UE pe intreg teritoriul islandez, astfel ca cetatenii tarii sa se poata pronunta in cunostinta de cauza la viitorul referendum privind aderarea, au recomandat europarlamentarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.