Rusia ar putea da la schimb un cercetator inchis pentru spionaj in favoarea Occidentui pentru unul dintre presupusii spioni rusi arestati in SUA.

Igor Sutiagin, specialist rus pentru controlul armamentului si arme nucleare, a primit 15 ani de inchisoare in aprilie 2004, pentru ca a transmis secrete de stat agentilor americani, relateaza RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Procesul sau a inceput in noiembrie 2003. Barbatul, care a condus departamentul de tehnologie militara din Institutul pentru SUA si Canada apartinind Academiei de Stiinte, a fost acuzat ca a transmis informatii clasificate unei firme britanice, Alternative Futures. Potrivit FSB, firma era de fapt o acoperire pentru serviciile americane de informatii si nu avea nicio legatura cu activitatile de cercetare.

Avocata lui Sutiagin a spus ca acesta a fost transferat de la inchisoarea din Archangelsk in inchisoarea din Moscova si ca ar putea fi extradat in Marea Britanie.

Avocata a spus ca Sutiagin este de acord cu extradarea in Marea Britanie, in schimbul unuia dintre presupusii spioni rusi, cu toate ca el neaga ca ar fi comis vreun delict.

Sistemul penitenciarelor a refuzat sa confirme transferarea barbatului.

Presedintele comisiei ruse pentru protejarea oamenilor de stiinta, Iuri Rijkov, a confirmat informatia.

Cei zece presupusi spioni rusi au fost arestasi in SUA la sfarsitul lunii iunie. Un al 11-lea a fost arestat in Cipru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.