Fostul dictator argentinian Rafael Videla, judecat la Cordoba dupa 25 de ani si acuzat ca ar fi condus "un plan de exterminare a opozantilor", si-a asumat "responsabilitatea" deplina pentru represiunea desfasurata de regimul militar.

El a admis ca subordonatii sai s-au "limitat la respectarea" ordinelor date de el, relateaza NewsIn.

  • Fostul dictator, in varsta de 84 de ani, a fost acuzat, in calitate de cea mai inalta autoritate a regimului dintre anii 1976 - 1983, de "torturi agravate, torturi care au dus la moarte si de omucideri", pentru executarea a 32 de detinuti politici.

Intrebat daca a avut vreun venit, el a raspuns ca niciunul. El a amintit ca dupa primul sau proces, din 1985, a fost condamant la inchisoare pe viata si exclus din armata. "De accea, sotia mea primeste pensia generalului Videla", a spus el.

Fostul dictator este judecat pentru prima data dupa ce a fost condamnat la inchisoare pe viata in 1985, sentinta anulata cinci ani mai tarziu de presedintele din perioda respectiva, Carlos Menem.

Videla urmeaza sa raspunda pentru executarea a 32 de detinuti politici si de rapierea si tortura altor sase.

60 de martori vor fi audiati in cursul acestui proces, care va dura pana la sfarsitul anului.

Videla, catolic fervent, parea un moderat inainte de lovitura de stat din 24 martie 1976.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.