Politia a retinut duminica la Budapeste 70 de persoane care participau la ceremonia depunerii jurmamantului Garzii Nationale Maghiare, organizatie infiintata dupa ce fosta miscare cu nume similar, Garda Maghiara, considerata extremista, a fost scoasa in afara legii, transmite RADOR.

La manifestarea care a avut loc in Piata Erzsébet din Budapesta au participat aproximativ 1.000 de persoane si au luat cuvantul Gábor Vona, presedintele Jobbik (formatiune care a reusit pentru prima data sa intre in Parlament la alegerile din aprilie), si Lóránt Ifj. Hegedüs.

Organizatia si-a schimbat atat numele, cat si uniforma fata de fosta miscare, numita Garda Maghiara. Adunarea de constituire a asa-numitei Garzi Nationale Maghiare, organizata in centrul capitalei ungare, a fost caracterizata de salutul militar si de o prezenta numeroasa a organelor de politie, transmite corespondentul RRA la Budapesta, potrivit NewsIn.

Toti participantii au respectat instructiunile date de organizatori si nimeni nu a purtat uniformele Garzii Maghiare, organizatie care a fost desfiintata. In locul acestora, a aparut o noua uniforma: pantaloni kaki si tricouri negre, care a fost purtata de majoritatea participantilor la manifestare. Acestia au repetat impreuna juramantul care a semnalat constituirea noii miscari.

Adunarea de constituire a noii miscari a fost organizata la un an de la desfiintarea Garzii Maghiare, in urma unei decizii judecatoresti. Desfiintarea Garzii Maghiare a fost marcata in urma cu un an prin demonstratii de protest.

Inaintea discursurilor care erau programate duminica, au aparut doua grupe de interventie ale politiei. Politistii au retinut mai multi participanti, care purtau uniforme ale miscarii. Ca urmare a manifestarii organizate in capitala ungara, politistii au efectuat controale severe pe tot parcursul zilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.