Franta, Estonia, Belgia si Austria au oferit asistenta Romaniei, dupa ce autoritatile romane au activat Mecanismul de Protectie Civila al UE pentru a face fata inundatiilor.

"In seara zilei de 2 iulie, Romania a activat Mecanismul de Protectie Civila al UE, cerand sprijin in fata inundatiilor care afecteaza in prezent nord-estul tarii. Cererea de asistenta, care consta in diguri gonflabile, pompe, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei, kituri pentru iluminat si alte materiale, a fost imediat comunicata tuturor statelor participante prin intermediul Centrului de monitorizare si informare al Comisiei", potrivit unui comunicat publicat duminica pe site-ul Comisiei Europene.

  • Exemplu de solidaritate

La cateva ore de la activarea sistemului, Franta, Estonia, Belgia si Austria au facut primele oferte de asistenta, iar unele dintre acestea au fost acceptate de Romania si sunt in drum spre zonele afectate de inundatii, relateaza NewsIn.

"Europa a dovedit inca o data un nou exemplu de solidaritate cand loveste un dezastru. As dori sa-mi exprim aprecierea pentru tarile care au venit in ajutor Romaniei si, totodata, solidaritatea cu poporul roman care sufera consecintele inundatiilor. Voi folosi lectiile invatate in timpul recentelor dezastre din estul si centrul Europei, pentru a gasi modalitati de a imbunatati si consolida in viitor capacitatea de raspuns in fata dezastrelor", a declarat comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns in situatii de crize.


Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Comisiei Europene, Franta a oferit cinci sisteme de pompare, opt generatoare si un dispozitiv de purificare a apei, care va fi administrata de o echipa de 30 de persoane. Estonia a anuntat ca executivul european a finantat un modul de pompare de mare capacitate, care este format dintr-o echipa comuna formata de Estonia, Letonia si Lituania, iar aceasta este pregatita sa vina in Romania daca i se va cere.

La randul sau, Austria a oferit 10 sisteme de pompare a apelor uzate si trei generatoare. Belgia a oferit, de asemenea, 11 pompe, cinci generatoare si o unitate de purificare a apei. Aceste echipamente vor fi manevrate de sase persoane. Potrivit comunicatului de pe site-ul Comisiei, Romania a acceptat ofertele de asistenta din partea Belgiei si Austriei. Convoiul belgian a plecat duminica dimineata spre Romania, urmand sa preia si ajutorul oferit de Austria. Echipamentele de asistenta vor ajunge in Romania luni seara.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Convoiul belgian a plecat duminica dimineata spre Romania si va prelua si ajutorul oferit de Austria, urmand sa ajunga in Romania luni seara. Ofertele din partea Frantei si Estoniei sunt inca examinate de autoritatile romane, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Romania a fost afectata de un val de precipitatii abundente, ce au dus la inundatii soldate pana in prezent cu 25 de morti. Vineri seara, in timp ce 13.000 de persoane au ramas fara locuinte, Romania a cerut ajutorul de urgenta al Uniunii Europene. [Inundatiile din Romania: Ajutoare de deces de 115.000 lei]

Primul raspuns a venit din partea Belgiei, care asigura presedintia UE si care a trimis o echipa de opt specialitti si statii de pompare si filtrare, pentru a contribui la eforturile de ajutorare a sinistratilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.