Washingtonul asteapta scuze scrise din partea Israelului pentru vinzarile de arme catre China ale Tel Aviv-ului. Pina atunci, Pentagonul a suspendat cooperarea militara cu Ministerul israelian al Apararii.

Administratia americana asteapta scuze din partea ministrului israelian al Apararii, Shaul Mofaz, pentru un contract de vinzare de arme catre China, care a iritat Statele Unite. Mofaz si-a anulat deplasarea la Washington, care era programata pentru 16 iulie, in principal din cauza acestor divergente, desi comunicatul oficial al Ministerului Apararii mentiona drept cauza escaladarea violentelor cu palestinienii.

SUA vor un acord scris cu Israelul

In afara "scuzelor scrise", Washingtonul doreste ca Israelul sa adopte in urmatoarele 18 luni o modificare a legii exportului de arme, care sa intareasca controlul asupra vinzarilor produselor militare. Israelul nu a raspuns inca acestor solicitari.

In consecinta, desi SUA sint cel mai apropiat aliat al statului evreu si furnizeaza acestuia ajutor militar in valoare de doua miliarde de dolari anual, intre Washington si Tel Aviv nu exista inca un acord scris privind vinzarile de arme. Intrebat despre acest subiect, purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii a declarat ca "ministerul continua dialogul sau cu Statele Unite, in speranta de a finaliza negocierile in curind". Unii analisti sint insa de parere ca nici una dintre parti nu doreste de fapt incheierea unui acord, pentru a putea derula vinzarile de arme si proiectele comune fara restrictii.

Pentagonul a inghetat cooperarea cu Israelul

Acordul dorit de Statele Unite ar urma sa interzica Israelului sa furnizeze Chinei avioane militare fara pilot de tip Harpy, conform unui contract care a iritat puternic Washingtonul. Din cauza vinzarii de arme catre China, SUA au sanctionat Israelul, inghetind cooperarea in vederea producerii viitorului bombardier JSF si a sistemelor electronice de supraveghere a cimpului de lupta, destinate armatei israeliene.

In plus, SUA au intrerupt livrarea de material optic pentru timp de noapte si au taiat contactele intre Pentagon si Ministerul israelian al Apararii. In anul 2000, SUA au constrins Israelul sa nu furnizeze Chinei avioane Falcon si de tip Iliusin-76, cuplate cu un sistem radar ultrasofisticat AWACS. Americanii au argumentat atunci ca respectivele aparate de zbor constituie o amenintare pentru securitatea navelor de razboi americane desfasurate pentru a apara Taiwanul. Mai mult, SUA se tem ca achizitionarea de tehnologie superioara de catre China ar putea modifica raportul de forte din regiune si ar ameninta Taiwanul.

Tel Aviv-ul a pierdut 350 de milioane de dolari

Urmare a rezilierii contractului, Tel Aviv-ul a trebuit sa ofere Beijingului despagubiri de 350 de milioane de dolari. Ministrul de Externe Silvan Shalom a cerut scuze publice Washingtonului in iunie, din cauza vinzarilor de arme catre China, spunind ca "s-au facut lucruri care nu erau acceptabile pentru americani" si insistind ca Israelul nu a avut nici o intentie de a afecta interesele Statelor Unite. Oficialii israelieni sustin insa, in acelasi timp, ca restrictiile impuse de SUA pot impiedica sau ingreuna vinzarile de arme ale Israelului catre alte tari. Avind in vedere legaturile strinse in materie de securitate dintre cele doua state, este putin probabil totusi ca aceste dezacorduri momentane sa duca la o intrerupere de durata a relatiilor militare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.