Polonezii sunt chemati duminica la urne, pentru a-si alege presedintele, dintre conservatorul Jaroslaw Kaczynski si liberalul Bornislaw Komorowski.

Komowski, din partidul de guvernare Platforma Civica, nu va obtine, probabil, o victorie atat de detasata pe cat se credea anterior si ar putea chiar sa piarda, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Insa institutele de sondare din Polonia au gresit adesea in trecut, potrivit Euronews, citat de NewsIn.

Candidatul opozitiei, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, ar putea atrage voturile majoritatii celor 10% dintre alegatori care sunt inca nehotarati inainte de scrutinul de duminica.

"Acum ne aflam in fata unei alegeri intre doua concepte privind Polonia. De fapt, este o alegere intre a patra republica, cea pe care am avut-o intre anii 2005 - 2007, si o Polonie care este mai liberala si mai democratica in sensul larg al cuvantului", a explicat sociologul Iwona Jakubowska.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic care se bazeaza in special pe voturile persoanelor din zonele rurale, si alegatorilor in varsta si eurosceptici.

Komorowski este alegerea premierului liberal Donald Tusk. El este un reformator liberal si eurofil, preferat de alegatorii tineri, din zonele urbane. Actual sef interimar al statului, el poate conta pe sustinerea majoritatii locuitorilor Varsoviei.

Potrivit unui studiu al institutului Homo Homini si dat publicitatii vineri, 53,9% dintre persoanele intrebate au declarat ca vor vota pentru Bronislaw Komorowski, iar 42% pentru Jaroslaw Kaczynski.

Un alt sondaj dat publicitatii joi seara de cotidianul Rzeczpospolita ii plaseaza pe cei doi candidati la egalitate, cu cate 45% din intentiile de vot.

Institutule de sondare au fost criticate vehement dupa primul tur de scrutin al alegerilor, ce a avut loc in urma cu doua saptamani, pentru subestimarea sustinerii pentru Jaroslaw Kaczynski.

Politologul Olgierd Annusewicz a declarat vineri ca se asteapta ca 70% dintre sustinatorii candidatului SLD (stanga) Grzegorz Napieralski sa il voteze pe Komorowski. Napieralski a obtinut 14% din voturi in primul tur de scrutin.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Expertul subliniaza ca cheia rezultatului de duminica va fi cati sustinatori ai lui Napieralski se vor prezenta la urne.
Daca rata de participare va fi de peste 50%, atunci "Komorowski va fi castigatorul", a spus el.

Invingatorul alegerilor de duminica va deveni al patrulea presedinte al tarii de la caderea comunismului, in 1989, urmandu-le lui Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski si Lech Kaczynski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.