Comisia Europeana a decis sa solicite Belgiei, Greciei si Romaniei sa implementeze in totalitate legislatia UE din domeniul calitatii aerului in ceea ce priveste particulele in suspensie.

  • Aviz motivat pentru cele trei state membre
Cele trei state membre nu au solutionat pana in prezent problema emisiilor excedentare de particule minuscule in suspensie cunoscute sub denumirea de PM10, potrivit unui comunicat de presa.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik, sustine ca „poluarea aerului cu particule in suspensie reprezinta un risc grav pentru sanatate.Sunt necesare standarde stricte pentru a-i proteja pe cetatenii UE.Este esential ca aceste standarde sa fie respectate pe deplin in zonele in care prelungirile nu sunt aplicabile.

  • Cum ne afectreaza Particulele in suspensie?

Directiva 2008/50/EC le cere statelor membre ca, pana in 2005, sa asigure respectarea anumitor valori limita pentru PM10. Aceste limite impun atat o concentratie anuala (40 micrograme /m3), cat si o concentratie zilnica (50 micrograme/m3) care nu trebuie depasite de mai mult de 35 de ori intr-un an. Particulele in suspensie (PM10) se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor.

Ele pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura. Informatiile de care dispune Comisia arata ca, din 2005 pana in prezent, mai multe zone din Belgia si Grecia nu au respectat valorile limita pentru PM10, transmite un comunicat al PE.

Desi ambele state membre au solicitat prelungiri, Comisia a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile necesare. Ca urmare a initierii unei proceduri privind incalcarea dreptului UE, Romania a prezentat o cerere de scutire, aflata in prezent in curs de examinare de catre Comisie. Intrucat din aceasta cerere au fost omise mai multe sectoare in care s-au constatat depasiri ale valorilor limita prevazute pentru PM10, Comisia a decis sa trimita Romaniei un aviz motivat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.