Conventia federala germana se reuneste la Berlin pentru a alege un nou sef al statului german, care sa il inlocuiasca pe Horst Koehler.

In general alegerile prezidentiale din Germania nu provoaca surprize, dar de aceasta data opozitia a gasit un candidat care ar putea schimba structurile traditionale si ar putea provoca probleme pentru Guvernul de la Berlin, scrie Deutsche Welle, potrivit NewsIn.

Atunci cand fostul presedintele Horst Koehler s-a retras oficial din functie, aproape ca nu a observat nimeni, din cauza discutiilor surprinzator de tensionate privind candidatii.

De obicei, coalitia de guvernare isi prezenta candidatul pentru aceasta functie mai degraba ceremoniala, iar scrutinul de miercuri ar fi trebuit sa fie doar o formalitate. In general, candidatul partidelor de opozitie nu are sanse de succes.

Dar nominalizarea cancelarului Angela Merkel a fost o surpriza: Christian Wulff, premier al Saxoniei Inferioare, este considerat de multi drept un conservator destul de insipid.
Merkel l-a descris pe Wulff drept "o persoana care este dispusa sa incerce cai noi, cineva care este creativ si deschis fata de ceilalti". "In acelasi timp, el este cineva care este ancorat intr-un sistem de valori care ofera orientare", a adaugat ea.

Christian Wulff a fost premier al Saxoniei Inferioare timp de sapte ani si este vicepresedinte al crestin-democratilor (CDU) lui Merkel. El este sustinut si de Democratii Liberi, partenerii de coalitie al cancelarului.

Politicianul si-a luat angajamentul sa incerce sa depaseasca diviziunile dintre partide, daca va fi ales in functie. "Cred ca este posibil sa unim oameni, sa facem ceva pentru solidaritate in societatea noastra, sa le dam oamenilor curaj si optimism cand lucrurile sunt dificile", a precizat el.

Dar nu toata lumea este convinsa, iar Wulff este considerat de multi drept un politician prea ancorat in CDU. Iar cand opozitia de centru-stanga si-a desemnat candidatul, a parut ca a reusit sa faca ceea ce Merkel a esuat. Candidatul sau, Joachim Gack, nu este afiliat niciunui partid, este un activist pentru drepturile civile care a luptat impotriva opresiunii comuniste in Germania de Est.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Potrivit sondajelor, Gauck se bucura de o sustinere mai mare in randul populatiei decat Wulff, iar presa germana speculeaza de mai multe zile in legatura cu o posibila infrangere a candidatului lui Merkel si ce ar insemna acest lucru pentru Guvernul de la Berlin.

In cursa se afla si un al treilea candidat, numit de formatiunea de extrema stanga Die Linke. Insa acesta, Luc Jochimsen, nu are nicio sansa sa castige.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.