Parlamentul ungar alege marti un nou presedinte al tarii, in conditiile in care actualul sef al statului, Lszl Slyom, isi va incheia mandatul de cinci ani in 5 august, relateaza RRA

Potivit legislatiei ungare, Parlamentul trebuie sa aleaga prin vot secret un nou presedinte cu cel putin 30 de zile inainte de data respectiva, citeaza NewsIn.

In cursa sunt doi candidati, Pál Schmitt, candidatul actualului partid la guvernare, Fidesz, iar din partea opozitiei socialiste, András Balogh, in prezent ambasador al Ungariei in Thailanda.

Un candidat va fi ales presedinte al Ungariei in urma unei prime runde de vot daca cel putin doua treimi dintre deputati isi exprima optiunea in favoarea acestuia. Partidul Fidesz si aliatii sai au asigurata aceasta majoritate in parlament, astfel ca este de asteptat sa nu fie nevoie de organizarea unui al doilea tur.

Potrivit legislatiei ungare, daca de doua ori consecutiv nici un candidat nu primeste doua treimi din voturi, se organizeaza o a treia runda de vot, in urma careia este ales presedinte cel care beneficiaza de sustinerea majoritatii simple a deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.