Sute de mii de italieni ar urma sa iasa vineri pe strazi, pentru a participa la o greva generala impotriva masurilor de austeritate propuse de Guvern, care, potrivit organizatorilor protestelor, ii distruge pe muncitori, dar nu ii afecteaza pe bogati.

Greva va afecta toate domeniile de activitate din tara, de la transport, la teatre, ferme si fabrici. Chiar si inmormantarile de la cimitirele publice ar urma sa fie amanate, in conditiile in care manifestantii spera sa ii trimita un mesaj puternic de dezaprobare premierului Silvio Berlusconi, informeaza NewsIn.

Proteste fata de guvern ar urma sa aiba loc in fiecare oras important din Peninsula.

Cel mai mare sindicat din tara, CGIL, a convocat greva pentru a cere Guvernului sa refaca bugetul si sa redistribuie reducerile de cheltuieli mai echitabil. "Intelegem ca Italia trebuie sa isi reduca deficitul, dar bugetul Guvernului este incorect si deprimant", a declarat Susana Camusso, unul dintre liderii CGIL, care are circa sase milioane de membri. "Timp de doi ani, in loc sa aplice un plan, Guvernul a negat ca exista o criza", a adaugat el.


Dupa luni de zile in care le-a spus italienilor ca nu au de suferit de pe urma crizei elene, cabinetul lui Berlusconi a aprobat in mai un plan de austeritate in valoare de 25 de miliarde de euro, care include reduceri de fonduri pentru administratiile locale si inghetarea salariilor bugetarilor.

Trezoreria italiana a precizat saptamana aceasta ca se asteapta ca aceste masuri sa reduca Produsul Intern Brut (PIB) cu 0,1% anul acesta si cu 0,2% in 2011 si 2012.

Majoritatea angajatilor din sectorul privat vor face greva timp de patru ore, in timp ce bugetarii nu vor munci intreaga zi, pentru a-si subliniat nemultumirea.


Potrivit sondajelor, majoritatea italienilor cred ca reducerile de cheltuieli nu sunt distribuite corect, iar promisiunea guvernului privind reducerile salariale pentru parlamentari nu le-a schimbat acest punct de vedere.
Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Dar nu numai salariatii exercita presiuni asupra Guvernului. Primari din intreaga tara si-au bagat capetele in spanzuratori la o demonstratie din Roma, de saptamana aceasta. Ei au declarat ca o reducere a finantelor locale nu le va mai permite sa ofere nici macar o asistenta sociala minima copiilor, batranilor si persoanelor cu dizabilitati.

Reprezentantii a circa 20 de regiuni din Italia au dat un ultimatum Guvernului: fie schimba bugetul, fie autoritatea centrala va trebui sa preia o parte din responsabilitatile administratiilor locale, precum intretinerea drumurilor.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.