Anchetatorii austrieci sunt de parere ca liderul cecen Ramzan Kadirov a ordonat in 2009 un asasinat politic in Viena, relateaza EUObserver.

Biroul din Viena pentru protejarea Constitutiei si contraterorism a spus ca Ramzan Kadirov (foto) a fost unul dintre instigatorii asinarii lui Umar Israilov, un cecen care ceruse azil, potrivit unor documente citate de Der Spiegel.

Israilov a fost impuscat mortal de doi barbati in fata unui centru comercial, la 13 ianuarie 2009, la mai putin de doi kilometri de centrul Vienei, oras care gazduieste sediile unor organizatii internationale ca OSCE. Victima, fost ofiter in serviciile de securitate ale lui Kadirov, depusese marturie la Viena si la CEDO, spunand ca liderul cecen practica tortura. Declaratiile sale "l-au transformat intr-un factor de risc pentru Kadirov", potrivit documentelor, citate de NewsIn.

Kadirov este acuzat ca a format o retea de agenti in Austria care seamana cu "un serviciu de informatii militare" si apoi a organizat asasinatul printr-un cecen care locuia in Viena sub numele Otto Kaltenbrunner. Asasinatul aminteste de uciderea in Londra, in 2006, a disidentului rus Aleksandr Litvinenko, incident care a tensionat relatiile Rusia-Marea Britanie si UE-Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.